KCK’den Şêx Mıhemed Ebdulkerîm Kesnezanî için başsağlığı mesajı

KCK- Halklar Ve İnançlar Komitesi: Merhum Aziz Şêx Mıhemed Ebdulkerîm Kesnezanî’yi bir kez daha rahmetle anıyor, mekanı cennet olsun diyoruz. Değerli ailesine ve Kadiri yoluna gönül vermiş herkese baş sağlı diliyoruz.

KCK- Halklar Ve İnançlar Komitesi açıklaması şöyle:

“Komite olarak hakın rahmetine kavuşan, Şêx Mıhemed Ebdulkerîm Kesnezanî’nin taziye merasimine katılarak üzüntülerimizi bildirmek, siz değerli ailesine ve Kadiri Tarikatı bağlılarına taziyelerimizi doğrudan iletmek istedik. Sizlerin de tahmin edebileceğiniz nedenlerden dolayı bu arzumuzu gerçekleştiremedik. Bu sebeple taziye dileklerimizi gecikmişte olsa bir mesajla paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle Aziz Şex’ın değerli ailesi ve müritleri olarak hepinize sabır, metanet diliyoruz. Değerli ailesine ve tüm Kadri tarikatı cemaatine başınız sağ olsun diyor merhuma rahmet diliyor, mekanı cennet olsun diyoruz.

Hareket olarak tarikatların özünde, İslam’daki demokratik değerlerin sürdürücüsü, hak ve adalet ilkelerini, paylaşım ve dayanışma ahlakını ümmetin geniş kesimlerine kavratma gayesi taşıdıklarına inanıyoruz. Tarikatın asıl gayelerinden birinin de Muhammed'i İslam'ı Müslümanlara sadelik içinde kavratarak, haksızlıklara, zulme karşı dirayet kazandırmak olduğunu düşünüyoruz. Malumunuz olduğu üzere, Kadiri Tarikatı İslam'ın bu çizgisinin ilk tarikatı olarak kabul edilmektedir. Kadiriliğin hem ilk tarikat olması hem de Kürt alim ve Pîrlerin öncülüğünde Kürdistan'da başlatılmış olmasına ayrı bir anlam ve değer verdiğimizi de belirtmek istiyoruz.

BİR ALİM, İNANÇLI BİR YOL HİZMETKARI

Kadirilik Kürt halkı başta olmak üzere tarikata giren her kimlikten inananlara medrese ve tarikat tekkelerinde paylaşım, dayanışma, sorumluluk, mütevazi yaşam vb değerlerin inanç ve kültürünü kavratarak çok önemli bir dini ve ulusal görevi yerine getirmiştir. Bu çabalarını bugünde sürdürmeye gayret etmektedir. Ayrıca Kürtçenin, Kürt kültür ve edebiyatının gelişmesinde büyük hizmetleri olmuş bir inanç geleneğimiz olmaktadır. Bu kadim geleneğin bugün de bu temel ilkeler üzerinden daha fazla hizmet etme çabası içinde olduğuna inanıyoruz. Merhum Şêx Mıhemed Ebdulkerîm Kesnezanî yaşamında tüm zorluklara rağmen bu geleneği sürdürmeye çalışmış bir alim, inançlı bir yol hizmetkarı, dini ve milli değerleri temsil eden müstesna bir şahsiyeti olmuştur.

Bilindiği gibi Kadirilik aynı zamanda Kürt yurtseverliğine ve Kürdistan davasına önderlik edecek düzeyde çok sayıda halk önderi, halkının davasına bağlı binlerce mücahit de çıkarmıştır. Saygı değer merhum Şex’ın temsil etmeye çalıştığı bir kaide de bu olmuştur. Bu vesile ile vefatını büyük bir üzüntü ile karşılayan ve anısına bağlı olduklarına inandığımız tüm mürit ve dervişlerin merhum Şex Mıhemed Ebdulkerîm Kesnezanî’nin temsil etmeye çalıştığı bu kadim Kürt İslam geleneğini sürdüreceklerine inanıyoruz. Kendilerini Kürt halkının birlik mücadelesine daha fazla katkı sunmaya davet ediyoruz. Bedenleri ile Kürdistan toprakları ile buluşmuş temiz ve inançlı insanlarımızın ebediyete kadar rahat etmelerini sağlayacak özgür ülke ve yaşam mücadelesine manevi ve maddi desteklerini bundan böyle daha da büyüterek sunacaklarına inanıyoruz. Bu dini ve ulusal görevlerini inançlarının ve yol ulularımızın anılarına bağlılığın gereği olarak daha fazla yerine getireceklerini umut ediyoruz. Bu beklenti ve temennilerin aynı zamanda merhumun da arzusu olduğunu biliyoruz. Bu vesile ile merhum Aziz Şêx Mıhemed Ebdulkerîm Kesnezanî’yi bir kez daha rahmetle anıyor, mekanı cennet olsun diyoruz. Değerli ailesine ve Kadiri yoluna gönül vermiş herkese baş sağlı diliyoruz.”