Kayıp yakınları Türk devletinin kaybettiği 3 kişinin akıbetini sordu

Kayıp yakınları, 31 Aralık 1995’te gittikleri Silopi emniyetinden bir daha çıkmayan Emin ve Mehmet Fındık kardeşler ile Ömer Kartal’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla sürdürdükleri eylemin 647’ncisini online gerçekleştirdi. Eylemde, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 31 Aralık 1995’te hindi götürmek için gittikleri Emniyet Müdürlüğü’nde bir daha kendilerinden haber alınamayan üvey kardeşler Emin ve Mehmet Fındık ile Ömer Kartal’ın akıbeti soruldu. Fındık kardeşler ve Kartal’ın hikayesini, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Büşra Eylül Özgültekin anlattı.

Özgültekin, Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Doruklu (Xezayî) köyünde 13 yıl muhtarlık yapan Mehmet Fındık, çevresinde yardımsever olarak bilinen biri olduğunu, Emin Fındık ise sürücü olduğunu ve Irak’a ticari mal taşımacılığı yaparak geçimini sağladığını, Ömer Kartal da, iki kardeşin uzaktan akrabası olduğunu belirtti. Özgültekin, 31 Aralık 1995 tarihinde Saat 13.30’da telefonla aranan muhtar Mehmet Fındık’a “Jandarma Komutanlığı’ndan arıyoruz. Bize yılbaşı için 3 tane hindi getirin” denildiğini ve bunun üzerine Fındık kardeşler ile Kartal’ın, sipariş edilen hindileri alıp kendilerine ait Renault Brodway otomobilleri ile yola koyulduğunu ifade etti.

Silopi’ye ulaştıktan sonra Mehmet Fındık’ın, yanına aldığı 2 hindi ile Jandarma Komutanlığı’na gittiği ve bir süre sonra geri döndüğünü ifade eden Özgültekin, 3 kişinin ardından Emniyet Müdürlüğü önüne gittiğini ifade etti. Özgültekin, “Mehmet, yanındakilere ‘Siz burada bekleyin, ben bırakıp geliyorum’ diyerek yanına aldığı 2 hindi ile emniyet binası girer. Ancak Mehmet Fındık uzun bir süre geçmesine rağmen geri dönmez. Önce Ömer Kartal binaya girerek Mehmet Fındık’ı sorar, ancak o da geri dönmez. Daha sonra girişte bekleyen görevli, dışarıda bekleyen Emin Fındık’ı çay içmek üzere binaya davet eder. Emin Fındık da girdiği binasından geri çıkmaz”  diye belirtti.

3 kişiden haber alamayan ve aralarında kadınların da yer aldığı yakınlarının, Silopi Emniyet Müdürlüğü önünde toplandığını kaydeden Özgültekin, şunları söyledi:

“Grup, emniyete ait panzerler tarafından engellenir. Görgü tanıkları bu esnada korucubaşı olan Çetin Uçar’ın kardeşi Tahir Uçar ve beraberindeki 2 kişinin panik bir halde emniyet binasından çıkarak yakınlardaki bir dükkana girdiklerine tanık olduklarını belirtirler. 3 kişinin yakınları ve köylüler, ertesi gün yine Silopi Emniyet Müdürlüğü önüne giderler. Fındık kardeşlere ait otomobil, Silopi’de bir ara sokakta plakası ve teybi sökülmüş halde bulunur.”

Kaybedilen 3 kişinin yakınlarının Silopi ve Cizre Kaymakamlıklarına, Cumhuriyet Savcılığı’na ve Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularda bulunduğunu ancak bu girişimlerden bir sonuç çıkmadığını ifade eden Özgültekin, kayıp 3 kişinin yakınlarının emniyet müdürlüğü yetkililerinden “Hindileri verdikten sonra geri döndüler” yanıtı aldığını vurguladı. 

Kesintisiz bir şekilde adalet arayışlarını sürdürdüklerini dile getiren Özgültekin, maruz kaldıkları tüm baskı ve yasaklamalara rağmen, adalet arayışlarından hiç vazgeçmeyeceklerini kaydetti.