Kalaycılık mesleğinin yok olmaması için çalışıyor

Çocukluğundan beri kalaycılık yapan 75 yaşındaki Muhammet Nezir, kalaycılığın yok olmaması için ömrünün sonuna kadar bu mesleği yapacağını belirtti.

Bir zamanlar sokaklarda seyyar olarak icra edilen kalaycılık mesleği gelişen teknoloji ile yavaş yavaş yok oluyor. Geçmişte Kürdistan'da bu meslek daha çok Hristiyanlar tarafından yapılıyordu. Mardin'de yaşayan 75 yaşındaki Muhammet Nezir de 7 yaşından beri kalaycılık yapanlardan biri. 30 yıl önce köy köy gezerek mesleklerini icra ettiklerini belirten Nezir, "Atalarımız yıllar önce Yemen'den Mardin'e göç etmişler.

Mardin'de Kürtçe ve Türkçe öğrendik. Ben kendimi Kürt olarak görüyorum. Çocukken maddi imkansızlıklardan dolayı okuyamadım. Aileme ekonomik açıdan destek olmak amacıyla bir işte çalışmam gerekiyordu. Maalesef şu an mesleklerin mirasına sahip çıkılmıyor ve kimse ailesine destek olmuyor. Bu yüzden kalaycılık mesleğinin yaşaması için çalışacak kimseyi bulamıyoruz" diye konuştu.

KALAYCILIK MESLEĞİ YÜZDE 99 YOK OLDU

Kalaycılık mesleğinin bir kültür olduğunu fakat yok olma ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Nezir devamla şunları belirtti: "Kimse eskisi gibi kalaycılık mesleğine değer vermiyor. Şu an burada benden başka bu işi yapan yok. Çünkü artık çelik ve alüminyum tencereler fabrikalarda üretiliyor. Sadece etraftaki köyler kalaylanmış aletler istiyor. Eskiden her evde en az 50 tane kalaylanmış alet bulunurdu. Fakat şimdi bazı evlerde hiç yok. Artık sadece bazı düğünlerde ve bayramlarda kalaylanmış araçlar kullanıyor. Bu da ekonomik anlamda sıkıntı yaşamamıza sebep oluyor. Fakat bu mesleği seçtiğim için asla pişman değilim, çünkü bu meslek sayesinde çocuklarımı büyütüp okuttum."

Bakır tencerelerde yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğuna dikkat çeken Nezir, plastik, alüminyum ve teflonlardan sonra bakırın artık tercih edilmediğini söyledi. Kalaycılık mesleğin yüzde 99 yok olduğunu hatırlatan Nezir, alüminyumda yapılan yemeklerin sağlık açısından da zararlı olduğunu belirtti.

KALAYCILIK SANAT VE EMEĞİN MESLEĞİDİR

Nezir'in oğlu Serkan Nezir, hem kalaycılık mesleğinin yok olmaması için, hem de babasına yardım etmek için boş vakitlerinde dükkanda çalışıp kalaycılık mesleğini öğrendiğini ifade etti. Kardeşi ile birlikte dükkanda çalıştığını belirten Serkan Nezir, "Babam 75 yaşında ve hala bu mesleği yapıyor. Ben daha çocukken babam köy köy dolaşarak, kalaycılık yapıyordu. Kalaycılık sanat ve emeğin mesleğidir. Bu yüzden sabır ve uzmanlık istiyor" diye konuştu.