Hükümetin açıklamaları sağlıkçılara karşı şiddeti artırabilir

TBB Van Şube Başkanı Hüseyin Yaviç, hükümetin TTB hakkında yaptığı açıklamaların sağlıkçılara yönelik şiddeti arttıracağına dikkat çekti.

Türk Tabipler Birliği (TBB) uzun süredir hükümetin hedefinde. Özellikle Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’den arda arda ‘TTB Kapatılmalıdır’ ve ‘TTB ihanet içindedir’ şeklinde açıklamalar geldi. TTB Van Şube Başkanı Hüseyin Yaviç, TTB’nin kapatılması tartışmalarını ve Van’da uygulanan eylem etkinlik yasağını ANF’ye değerlendirdi.

Türkiye’de Baroların ardından şimdi de hekimlerin hedefe konulmasını değerlendiren TTB Van Şube Başkanı Hüseyin Yaviç, salgın sürecinde yapılan bu açıklamaların oldukça talihsiz olduğunu söyledi. Hükümetin bir yandan kamuoyuna, 'Ne yaparsak yapalım hekimlerin hakkını ödeyemeyiz' dediğini, bir yandan da 'TTB ihanet içindedir ve kapatılmalıdır' şeklinde açıklamalar yaptığını söyleyen Yaviç, TTB’nin gücünü anayasadan aldığını, yarı kamu kurumu olan bir sivil toplum örgütü olduğunu da belirtti.

“Sağlık çalışanlarının koşullarını, bu yöndeki aksaklıkları ve önerilerini dile getirmek TTB'nin sorumluluğudur” diyen Yaviç şöyle konuştu: “Böylesi bir kitle örgütüne yönelik bu açıklamalara karşı tepkimizi net bir biçimde ortaya koyduk. Siyasi makamlarda bulunan insanların bu söylemleri kullanılması çok yanlış. Bu durum uzun süreden beri tartıştığımız sağlıkçılara yönelik şiddeti artırabilir. TTB’nin yaklaşımı işbirliği içinde hareket ederek çözümün bir parçası olmaktır."

EYLEM, ETKİNLİK YASAĞI İLE STK'LER DÖRT DUVAR ARASINA HAPSEDİLİYOR

Van’da 1500 gündür uygulanan eylem, etkinlik yasağını da değerlendiren Yaviç, insanların ruh sağlığı açısından festival, konser ve diğer siyasal-sosyal etkinliklerin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Sanatsal, kültürel çalışmaların sürekli yasaklanmasının ve insanların bir yasak cenderesinde hapsedilmesinin ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini dile getiren Yaviç, "Van’da basın açıklaması, eylem etkinlik yasağı 15 günde bir periyodik olarak uzatılıyor. 21. yüzyılda bir ilde, insanların en doğal hakları olan basın açıklamasının engellenmesini doğru bulmuyoruz.

STK’ler dört duvar arasına hapsediliyor. STK’lerin halkı bilgilendirmesi ve halkın sorunlarını çözme noktasındaki buluşmaları engelleniyor. Biz de TTB olarak bundan mağduruz. Biz de Valilikle görüşmeyi planlıyoruz. Diğer şehirlerde STK’ler haklarını nasıl kullanıyorsa, Van'da da bu hakkın kullanılmasını istiyoruz. Bu görüşmeler sonuç vermezse, sosyal medyada bunu duyurmayı ve kurumlarla bu konuyu görüşmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.