Hristiyan Barış Grubu: Türk saldırılarında 85 kişi katledildi

Hıristiyan Barış Grubu –Kürdistan (Christian Peacemaker Teams-CPT), Türk yetkililerin Güney Kürdistan’da sivillerin hedef alınmadığı yönündeki açıklamalarını yalanlayarak, 2015’ten beri 85 sivilin katledildiğini bildirdi.

CPT-Kürdistan, Türkiye’nin Hewlêr’deki büyükelçisi Hakan Karaçay’ın Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarında sivil halkın hedef alınmadığı yönündeki iddialarına yanıt verdi.

2007 yılında kurulan ve insan hakları üzerine çalışmalar yürüten CPT-Kürdistan, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik 15 Haziran’da başlattığı son işgal harekatında şimdiye kadar en az 7 sivilin, yılın ilk altı ayında ise 15 sivilin katledildiğini belirtti.

Açıklamada Haziran ayından bu yana yaşanan sivil ölümlere ilişkin şu bilgiler yer aldı:

-17 Haziran 2020’de Türk savaş uçaklarının Sîdeka’daki bombardımanında Ebas Mexdîdî (30) katledildi.

-19 Haziran 2020’de hava saldırısında Dolî Belende’de Muxlîs Adem, Azad Mehdî, Dêman Omer ve Emîn Salih katledildi.

-25 Haziran 2020’de Kunemasî’de yapılan saldırıda Peyman Talîbî adlı kadın yaralandı. Talîbî’nin bir ayağı koptu, diğer ayağı da kırıldı. Aynı saldırıda Talîbî’nin eşi Peywan Keywan Kaweyi ve iki çocuğu yaralandı.

-11 Temmuz 2020’de Türk devleti Duhok’a bağlı Badyeyan köyünü bombaladı. Bu bombardımanda köydeki 10 ev yıkılarak, bahçeler hasar gördü.

CPT-Kürdistan, 2015 yılı Ağustos ayından bu yana Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırılarından dolayı 85 kişinin hayatını kaybettiği, 95 kişinin ise yaralandığını kaydetti.

Açıklamada, “Sadece 2020’nin ilk altı ayında 15 sivil katledildi” denildi. 

CPT Kürdistan Türk devletinin saldırılarından dolayı, onlarca köyün boşaltıldığını belirterek, Türk devletine askeri operasyonlarını durdurma çağrısı yaptı.