HPG: Çırav Avesta yoldaşımızı saygıyla anıyoruz

Amed’de 2016 yılında şehit düşen Betül Yıldız (Çırav Avesta) adlı gerillayı anan HPG, “Başta şehit yoldaşımızın değerli yurtsever ailesine, Êrs halkımıza ve tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Çırav Avesta yoldaşımız Amed eyaletinde görevi başında iken yaşanan talihsiz bir kaza sonucu şehadete ulaşmıştır.

Şehadete ulaşan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Çırav Avesta
Adı Soyadı: Betül Yıldız
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Heybet – Emin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Haziran 2016 / Amed

 

Betül yoldaşımız sömürgeci soykırımcı TC devletine ilk kurşunun sıkıldığı, silahlı mücadele tarihimizin startının verildiği Sêrt’in Dihê ilçesinde dünyaya gelmiştir. Çırav dağındaki yurtsever Êrs köyünden, büyük komutanlarımızdan Şehit Reşit Serdar yoldaşımızın ailesinden olan Betül yoldaşımız köyünün yakılıp yıkılmasının, ailesinin düşman zulmüne maruz kalışının, yaşanan şehadetlerin ve Apocu gerillaların öyküleri ile büyümüştür.

Botanlı direngen her Kürt kadını gibi genç yaşta derin özgürlük arayışına girmiş, yüreğindeki yurtseverlik duyguları ile mücadele etme kararı almıştır. Soykırımcı asimilasyoncu TC sisteminin Kürt diline ve kimliğine uyguladığı yasağa inat, hem Kürt dilini öğrenip kendisini yetiştirmiş, hem de onurlu bir kadın olarak sistem karşıtı duruş sergilemiştir. Sömürgeci bir sitemin ancak mücadele ile değiştirilebileceğinin bilincinde olan Betül yoldaşımız, gençlik çalışmalarına katılmıştır. Gençlik faaliyetleri içerisinde iken 2015-2016 sürecinde Kürdistan şehirlerinde gelişen öz yönetim direnişlerinde sergilenen kahramanlıklara, faşist düşmanın yaptığı zulme ve katliamlara yakından tanıklık etmiştir. Soykırımcı TC devletinin Özgür Kürt’e teslimiyet ve ölüm dışında hiçbir seçeneği reva görmediğini anlamış, Kürt halkının ve öz yönetim direnişi şehitlerinin intikamını almak için gerilla saflarına katılmıştır.

Bakurê Kurdistan’ın Amed eyaletinde gerilla saflarına katılarak ilk komutanları olan Çırav ve Avesta yoldaşlarımızın ismini almıştır. Asil bir aileden, direnişçi halk geleneğinden ve yurtsever bir ortamdan gelen Çırav yoldaşımız, özgürlüğe olan tutkusu ve düşmana olan öfkesi ile erkenden dağlarla bütünleşmiş ve gelişme kaydetmiştir. Devrim ve özgürlük bilinci gelişkin bir Kürt kadını olarak Apocu ideolojide erkenden derinleşip pratikleşerek düşmana darbe vurmanın peşinde olmuştur. Çok erken bir sürede halkımızın ve hareketimizin ihtiyaçlarının farkına varmış, Apocu mücadelenin fedaice bir çizgide yürütülmesi gerektiğine inanmıştır. Bu temelde katıldığı ilk aylarda fedai eylem önerisinde bulunarak Zilanlar’ın takipçisi olmak istemiştir. Gençlik dinamizmi, özgürlük tutkusu, Önder Apo’ya olan bağlılığı ve samimi içten yoldaşlığıyla tüm arkadaşlarının sevgisini kazanmıştır.

Büyük bir gelişme ve komutanlaşma vaat eden, geleceği parlak, genç ve fedai militan Çırav yoldaşımız 27 Haziran 2016 günü Amed eyaletimizde görevi başında iken gerçekleşen talihsiz bir kaza sonucunda şehadete ulaşmıştır.

Başta şehit yoldaşımızın değerli yurtsever ailesine, Êrs halkımıza ve tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”