Hêwler meclisi Türkiye ve İran’ın saldırılarını raporlaştırdı

Türkiye ve İran’ın Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarına ilişkin Federe Kürdistan Parlamentosu’nda kurulan özel komisyon raporunu açıkladı. Rapora göre saldırılar yüzünden yüzlerce köy boşaltıldı, onlarca sivil de şehit düştü.

29 Haziran günü Türkiye ve İran’ın Güney Kürdistan’a yönelik hava saldırılarını araştırmak için Federe Kürdistan Parlamentosu’nda peşmerge, içişleri ve asayiş gibi komisyonlar bir araya gelerek özel bir komisyon kurmuştu. Özel komisyonun üyeleri daha sonra heyetler halinde Hewlêr, Dihok ve Süleymaniye’deki sınır bölgelerine giderek incelemelerde bulunmuştu.

Özel komisyonun saldırılara dair hazırladığı rapor bugün Federe Kürdistan Parlamentosu’na sunuldu. Bölge hükümetinin içişleri ve peşmerge bakanlarının da hazır bulunduğu bugünkü oturumda raporun okunmasından sonra tartışmalar yapıldı. Raporda Türk devleti ile İran rejiminin saldırılarının yol açtığı zararlar ve bölge halkının verdiği kayıplara yer verildi.

SALDIRILAR YÜZÜNDEN YÜZLERCE KÖY BOŞALTILDI

PKK ve PJAK’ı bahane ederek her iki devletin gerçekleştirdiği saldırılar yüzünden yüzlerce köy boşaltıldı, yüzlerce ekili tarla ile bahçenin de yakıldığı belirtilen raporda, özellikle sınır bölgelerinde yaşayan halkın işini kaybettiği belirtildi.

Ayrıca Kürdistan’ın doğasının da bu ciddi şekilde tahrip olduğuna dikkat çekilen raporda saldırıların son bulması için Federe Kürdistan Yönetimi’nin Bağdat nezdinde girişimlerde bulunmasını istendi. Raporda ayrıntılı olarak anlatılan zararlar özet olarak şu şekilde:

HÊWLER VİLAYETİ:

- Mêrgesor ilçesinin sınır bölgelerinde yer alan 73 köyden 55’i boşaltıldı. Son yıllarda onlarca kişi Türk devletinin saldırılarında şehit düştü. Yakılan arazi ve bahçelerden dolayı bölge halkının zararı onlarca milyon dolar.

- Çoman ilçesine bağlı 15 köy boşaltıldı. Türkiye ve İran’ın hava saldırıları ile top atışları yüzünden son yıllarda onlarca kişi şehit düştü.

- Soran ilçesine bağlı 104 köy boşaltıldı, on binden fazla kişi yerinden yurdundan oldu. Ayrıca Rewandiz ve Wertê’ye bağlı Zargelê ile Bokrisan köyleri boşaltıldı.

SÜLEYMANİYE VİLAYETİ:

- 25 Haziran günü Kanimasi köyü Türk devletinin uçakları tarafından bombalandı, 4’ü aynı aileden, üç kişi de başka bir aileden toplam 7 sivil yaralandı. Bu saldırı yüzünden köy elektriksiz kalırken, civardaki birçok bağ-bahçe, ev ve dükkan yandı, bölge halkı toplam 25 milyon dinar zarara uğradı.

- Mawat ilçesine bağlı Sefre köyüne yapılan saldırı sonucu sağlık ocağı yıkıldı. Köye giden elektrik hatlarının da tahrip olduğu köyde birçok ev de kullanılmaz hale geldi.

- Pêncwên ilçesine bağlı Nalparêz nahiyesi 2015 yılında İran tarafından bombalandı. Civardaki bağ ve bahçelerin ciddi şekilde zarar gördüğü saldırının ardından da Helalawe, Cumeres, Tutman ve Katîsêf köylerinin tarla ile bahçelerine gitmesi engelleniyor.

DİHOK VİLAYETİ:

- Türk askerleri, hali hazırda Zaxo ilçesinin sınırları içinde bulunan 15 km derinlikteki bir bölgeye girmiş durumda. 5 Haziran 2020 gecesi yapılan saldırıda köylere 669 top mermisi isabet etti, 1992 yılından bu yana ise sadece Zaxo ilçesinden 50 kişi şehit düştü, onlarca kişi yaralandı.

- İlk başlarda Zaxo’da Türk ordusunun 4 karargahı vardı, şimdi bu rakam 18.

-Derkarê nahiyesine bağlı 25 köy şimdiye kadar bombalandı, en az 200 çiftçinin tarla ile bahçelerine gitmesine izin verilmiyor.

- Batifa nahiyesinde 13 köy bombalandı, 27 köy boşaltıldı.

- Toplam 348 köyü bulunan Amediye ilçesinde 198 köy boşaltıldı, 28 kişi saldırılar sonucunda şehit düştü. Yine Türkiye’nin sınırından 100 km uzaklıkta bulunmasına rağmen Gare dağı yakınlarında bulunan Çemanke nahiyesine bağlı birçok köy de boşaltıldı.

- Kanî Masî nahiyesinde Türk devletinin 17 askeri karargahı bulunuyor. 6 köyün boşaltıldığı bu bölgede 2018’de 3500’e yakın aile yaşarken, bu rakam şu anda 700 civarında.

- Şêladizê nahiyesinde bulunan 92 köyden 85’i boşaltıldı.

- 56 köyün bulunduğu Dêrelokê’de hali hazır 14 köyde vatandaşlar yaşıyor, geri kalan yerleşim merkezleri boşaltılmış durumda.