HDP Van Örgütü, cenazelere vahşeti kınadı

Cenazelere dönük vahşete tepki gösteren HDP Van il eşbaşkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan, "Düşman hukuku uygulanıyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il eşbaşkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan, cenazelere dönük vahşet ve cenaze araçlarının verilmemesine dair parti binasında açıklama yaptı.

'DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR'

HDP’li Eşbaşkan Fikret Doğan, inancı ne olursa olsun tüm insanların kendi inanç ve geleneklerine göre defnedilmesi gerektiğini vurguladı. Cezaevlerinde yaşamını yitiren politik tutsakların cenazeleri için araç verilmediğini, Diyanet’e bağlı imamların cenazeyi yıkamadığını ve defin sırasında engellemelerin yaşandığını anımsatan Doğan, bu durumun “düşman hukuku” olduğunu vurguladı.

Doğan, Garzan’da 200’ü aşkın cenazenin çıkarılarak Kilyos’ta defnedilmesi, Aysel Doğan’ın cenazesine dönük saldırılar, suikast sonucu katledilen HDP Süleymaniye Temsilcisi Mehmet Zeki Çelebi’nin cenazesine dönük saldırılara değindi. Doğan, “Son bir yıl içerisinde Van cezaevlerinde yaşamını yitiren siyasi tutsak Ramazan Turan’ın cenazesine kayyum belediyeleri tarafından cenaze aracı verilmedi. Maaşları vergilerimizle ödenen diyanet imamları cenazeleri yıkamadılar ve cenazeler kamyonetlerle taşındı. Dini vecibelerin bir parçası olan merasimler ve taziyelerin kurulması engellendi. Ailelerin kendi ev ve bahçelerinde taziye kurmaları engellenirken ailelerin taziye kurmaması için tehditler yapıldı” diye konuştu.

'İKTİDAR ÖLÜYE SAYGIYI BİLE ORTADAN KALDIRDI'

İsrail’in Filistinlilerin cenazelerine uyguladığı şiddetin benzerinin Türkiye’de yaşandığına dikkat çeken Doğan, şunları söyledi: “Ölüler panzerlerin arkasına bağlanılarak sokaklarda sürüklendi, işkence yapıldı ve mezarlıkların tahrip edilmesi yaygınlık kazandı. Tüm bu uygulamaların asıl sebebinin çözümsüz kalan Kürt sorunu ve bu soruna karşı çatışmacı politikanın sürdürülmesi olduğu gerçeğini biliyoruz. Çatışmada ısrar ve artan ırkçı faşist eğilimin artık ölüye saygı gerçeğini bile ortadan kaldırdığını görmekte ve şahit olmaktayız.”

Saldırıların toplumsal kırılma ve ayrışmaya neden olduğunu söyleyen Doğan, şöyle devam etti: “İktidarı elinde tutanların, savaş politikasına karşı barışçıl politikalar üretmeleri ve ölümlere yol açan bu politikalardan vazgeçmesi gerekiyor. Geleceğimiz olan gençlerin ölümlerin durdurulması ve toplumsal barışın sağlanması için ölüye saygı gereği yaşamını yitirenlerin cenazelerine saygı gösterilmesi, ailelerin taziyelerini kurması ve dini vecibelerini yerine getirilmesinin önünü açılmasını istiyoruz.”