HDP'nin karantinadaki köye yardımı engellendi

Karantinaya alınan Ortanca (Siyavan) köyüne şu ana kadar herhangi bir gıda yardımı yapılmadı. HDP'nin yardımlarının da engellendiği ortaya çıktı.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca (Siyavan) köyünde 15 gün önce ölen bir kişi nedeniyle kurulan taziye çadırına köy muhtarı izin vermedi. Ancak köylüler jandarmaya giderek taziyeevi kurulmasını istedi ve jandarma da izin verdi. Taziyeevinde artan kalabalık ve İstanbul’dan gelenlerin katılımı nedeniyle köye virüs bulaştı. Olayın duyulmasının ardından Van Valiliği, köy muhtarı Mehmet Nuri Yönten’i görevden aldığını açıkladı. Köyde vaka sayısı şu ana kadar 101’e yükseldi.

HDP'NİN YARDIM PAKETLERİNE ENGEL

Virüs nedeniyle karantinaya alınan köye giriş çıkış yasaklanırken, köye şu ana kadar herhangi bir gıda yardımının yapılmadığı belirlendi. HDP’lilerin ‘Kardeş Aile Kampanyası çerçevesinde köye ulaştırmak istedikleri yardım paketlerine de engel olundu.
Konuyla ilgili görüştüğümüz köylüler, kendilerine 15 gündür herhangi bir gıda yardımının yapılmadığını ve köyün dışına çıkmalarına da izin verilmediğini belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

KAVA: DEVLET TEHLİKEYE ATIYOR

Yardım çalışmalarının engellenmesine ilişkin konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, genel olarak bu süreçte devletin yine negatif bir yaklaşım içinde olduğunu söyledi. Devletin başından beri yeterli tedbirleri almadığını belirten Kava, “Sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, ancak yasak bittiği gün insanlar tıkış tıkış caddelere yığılıyor. Cumhuriyet Caddesi'nde şeritlerle caddeler daraltılıp, insanlar daracık alanlara sıkıştırılıyor. Alınan tedbir değil tam aksine insanları tehlikeye atıyor. Sosyal mesafeyi adeta ortadan kaldırıyorlar. Bunlar zarar veriyor.”

'GIDALARI ULAŞTIRMAMIZI ENGELLİYORLAR'

Parti olarak sürdürdükleri Kardeş Aile Kampanyası'nın engellenmesini de değerlendiren Kava, şöyle konuştu:
"Kardeş Aile Kampanyası nedeniyle bizi arayan 5 bin aile var. Devlet bu anlamda ailelere ekonomik olarak yardım etmiyor. Propaganda yaptıkları gibi değil. Mağdur ailelerimiz var. Bizim bu yardımı ulaştırmamız engelleniyor. Ailelere paketleri götürmemize izin verilmiyor. Bunun çalışmasını yürüten arkadaşlarımıza izin verilmiyor. Ortanca köyüne de bu kapsamda ulaşamadık. Birçok defa karantinaya alınan köylere müsaade etmiyorlar. Bu insani, vicdani, ahlaki çalışmayı HDP yaptığında engelleniyoruz.”