HDP'lilerden Amed'de STÖ'lere ziyaret

HDP'nin Demokrasi Yürüyüşü devam ediyor. Yürüyüş kapsamında Amed'de sivil toplum örgütleri ziyaret edildi, ortak mücadele mesajları verildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari’den Ankara’ya başlattığı 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' sürüyor. Yürüyüşe katılan HDP milletvekilleri ve parti yöneticileri, Amed Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD-FED), Barış Anneleri Meclisi ve Hak İnisiyatifi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

BAROLAR DA YÜRÜYECEK

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP’li vekiller Mehmet Rüştü Tiryaki, Pero Dündar ve beraberindeki il yöneticileri ilk olarak Amed Barosu’nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Amed Baro Başkanı Cihan Aydın, HDP’nin yürüyüşüne dönük engel ve saldırılara tepki gösterdi.
Aydın, yarın birçok baronun eş zamanlı olarak Ankara’ya doğru bir yürüyüş başlatacağını, Avukatlık Yasası ve seçim sisteminde değişiklik öngören tasarının geri çekilmesi ve hukukun üstünlüğünün getirilmesi için bu yürüyüşe katılacaklarını aktardı.
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise hukukun askıya alındığı bir dönemde savunma teminatı olan barolar üzerinde oynanan kirli oyunları kabul etmeyeceklerini söyledi.  
Buradan İHD Amed Şubesi’ne geçen heyeti, Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve dernek yöneticileri karşıladı. Ziyaretlerinden dolayı heyete teşekkür eden Zeytun, DTK ve HDP’ye yönelik ihlalleri izlediklerini ve yaptıkları tespitlerle raporlar hazırladıklarını aktaran aktardı. Zeytun, başlatılan yürüyüşün ülkede gelişen otoriter sisteme karşı barışı, insan haklarını ve demokrasiyi güçlendirmenin yanı sıra yürüyüşün bu değerleri yeniden icra ve inşa etme süreci olarak gördüklerini belirtti.  
Heyet konuşmaların ardından görüşmeyi basına kapalı bir şekilde sürdürdü. Heyet gün içinde belirlenen program kapsamında son olarak DTS’yu ziyaret etti. DTSO Başkanı ve yöneticileri heyeti karşıladı.

'İKTİDAR SALGINI DA KULLANDI'

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ise TMMOB'a bağlı odaların temsilcileri, ÖHD ve ESP’yi ziyaret etti. İlk ziyaretini TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun'un başkanlık ettiği odaların eş başkanlarıyla Makine Mühendisleri Odası'nda bir araya gelen heyet, HDP'nin başlattığı yürüyüş hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, hükümetin koronavirüs salgınını "Allah'ın lütfuna" çevirerek, toplum üzerinde baskıyı artırdığına işaret etti.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, HDP'nin ve sivil toplum örgütlerinin iktidarın baskısı karşısında direndiğini, iktidarın baskılarını kırdığına işaret ederek, "İlk yapılması gereken, durdurmadır. Ama bir şey daha bizden bekleniyor, inşa etmek" dedi.
Heyet buradaki görüşmenin ardından ÖHD'yi ziyaret ederek ÖHD Eş Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Muharrem Şahin ve Halise Dakalı ve ÖHD yöneticileriyle görüştü. Heyet son olarak ESP Diyarbakır İl Başkanlığı yönetimi ile görüşme gerçekleştirerek, ziyaret programını sonlandırdı.

'TECRİDE KARŞI YÜRÜYORUZ'

HDP’li vekiller Sait Dede, Tayyip Temel, HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık da MED-TUHAD-FED’i ziyaret etti. MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, yürüyüşü destelediklerini belirterek, “Zorlu bu süreçte faşizme karşı demokrasi için yürüyüşü, darbeye karşı yürüyüşü çok önemli buluyoruz. Başka alternatifimiz yok, faşizme karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bu saldırılara karşı tek yol direniş” dedi.
Heyette yer alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, salgın sürecinde çıkarılan ayrımcı infaz yasasına tepki gösterdi.
Yürüyüşün aynı zamanda İmralı Adası’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit sistemine karşı olduğunun altını çizen Temel, “Bu yürüyüş, Sayın Öcalan ve bütün siyasi tutukluların özgürlüğü içindir. Tecridin hakikatini bilen bütün çevrelere, Sayın Öcalan’ın etkisini bilen bütün kesimlere sesleniyoruz; bu yürüyüşe ses verin, bu yürüyüş özgürlük yürüyüşüdür. Ülkede barışın sağlanması Sayın Öcalan’ın özgürlüğünden geçiyor. İyi bilinmelidir ki; darbelerin son bulması, çetelerden kurtulmanın ve Türkiye üzerindeki uluslararası ablukadan kurtulmanın tek yolu, tecridin sonlandırılmasıdır” diye konuştu.
Heyet daha sonra Hak İnisiyatifi’ni ziyaret etti. Görevi gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, burada yürüyüş nedenlerini anlattı.

MEZARLARA VAHŞETE TEPKİ

HDP’li heyet buradan Barış Anneleri Meclisi’ne geçerek, anneleri ziyaret etti. Barış Anneleri tarafından karşılanan HDP’li heyet adına burada HDP Milletvekili Tayyip Temel kısa bir konuşma yaptı. Temel, “Yürüyüşümüz mezarları saldırıya uğrayan özgürlük için tutuklu olan barış annelerinin büyüttüğü o mücadeleci çocuklar içindir. Bu çerçevede faşizm sınır tanımadı cenazeye saldırdılar, mezarlara saldırdılar, annelerin acılı yüreklerine saldırdılar. Bu bağlamda bu yürüyüşümüz zulme karşı yürüyüştür bu çerçevede yürüyüştüler olarak bizi misafir ettiğiniz için teşekkür ederim” dedi.
Barış Anneleri Meclisi’nde yer alan Raife Özbek ise, HDP’nin yürüyüşü ile Kürt halkının hasret kaldığı barış ve özgürlüğe kavuşmayı umut ettiklerini ifade etti.

ESNAF ZİYARETİ

HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Sıddık Taş, Hasan Özgüneş ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın yanı sıra parti yöneticilerinden oluşan bir heyet, Ergani ilçesinde halkla buluştu.

HDP Ergani ilçe binasında bir araya gelen heyet, Eski Diyarbakır Caddesi üzerinde esnafı ziyaret etti. Heyet ardından Yenişehir Mahallesi ve Organize Sanayi Bölgesi’nde ziyaretlerini tamamlayarak Amed'e döndü.