Hakkari’de kesintisiz abluka

Türk devleti, Hakkari merkeze bağlı mahallelerde ‘güvenlik’ gerekçesiyle yollara hendek ve kayalar koyarak, halkın yaşamını zorlaştırıyor.

AKP hükümeti, Hakkari’de mahallelerde kazdığı hendek ve barikatlarla OHAL’ı devam ettiriyor. Çelê (Çukurca), Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli) ile Rubarok (Derecik) ilçelerinde bazı alanlar, sistematik bir şekilde 15 günde bir “Özel Güvenlik Bölgesi" ilan eden AKP hükümeti, bu yasaklarını Hakkari kent merkezinde de devam ettiriyor.

"Özel Güvenlik Bölgesi” adı altında sıkıyönetim uygulayan AKP hükümeti, halkın yaşam, ekonomik ve seyahat hakkını gasp ediyor. Hendek ve barikatlar nedeniyle kent merkezi ve mahalleler arasında ulaşım sağlanamıyor. Hendek ve barikatlar nedeniyle Merzan, Gazi, Pehlivan mahalleleri, Otluca köyü ve mezraları ile bu köylere ait olan yaylara ulaşım engellenmeye çalışılıyor. İnsanlar evlerine gitmek için başka yolları denemek veya araçlarını hendeklerin yanına bırakarak evlerine gitmek zorunda kalıyor. Hendek ve barikatların olduğu mahallerde ise birçok karakol, asker, kurucu, bekçi ve polisle arama noktası ve askeri gözlem kuleleri bulunuyor.

DEVLETİN ACİZLİĞİNİ GÖSTERİYOR

Mahalleliler, yollarının açılması için yüzlerce dilekçe vermesine rağmen bir sonuç alamadı. Devletin vatandaşa verdiği cevap ise şöyle: “Bu hendek ve barikatlar güvenlik amacıyla kazıldı. Biz bu hendek ve barikatları kaldırırsak buranın güvenliğini sağlayamayız.”

Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir mahalleli, mahallenin asker ve polislerin ablukası altında olmasına rağmen devletin ne yapacağını bilmediğini söyledi.  Yollarının açılması için yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını hatırlatan vatandaş, şöyle konuştu: “Devlet, burada bizi abluka altında tutuyor. Mahallenin her tarafında kontrol noktaları var. Mahallelere giren herkes zaten aranıyor. Tüm bu önlemlere rağmen devlet halktan korkuyor.”