‘Gerilla Welat ve Şoreşger büyük bir direnişin sahibi oldu’

Cenga Haftanin’de şehit olan gerillaları anlatan HPG gerillası Orhan Botan, “Onların direnişini ne kadar anlatsam da eksik kalacağım. Düşman Xantur’a hemen indirme yapamadıysa ve çok zorlandıysa bu onların direnişi sayesindedir” dedi.

HPG Gerillası Orhan Botan, Cenga Heftanin’de direnerek şehit olan HPG gerillaları Welat Agiri ile Şoreşger Şemse’yi anlattı.

Cenga Heftanin’in Xantur alanındaki direnişinde rol oynayan ve 30 Haziran’da bir eylem dönüşünde şehit olan HPG gerillaları Welat Agiri, Şoreşger Şemse’yi anlatan HPG gerillası Orhan Botan, “Şehit Şoreşger Şemse ile Şengal’de Êzidî halkının kurtuluşu için savaştık. Şehit Welat Agiri ile de Xantur’un destansı direnişinde yer aldık. Onların direnişini ne kadar anlatsam da eksik kalacağım. Düşman Xantur’a hemen indirme yapamadıysa ve çok zorlandıysa bu onların direnişi sayesindedir” dedi.

‘GERİLLA ŞOREŞGER ŞEMSE, ŞENGAL’DE DESTANSI BİR DİRENİŞ SERGİLEDİ’

Gerilla Şoreşger Şemse’yi Şengal’in destansı direnişinde tanıdığını söyleyen Botan şunları belirtti:

“Heval Welat’ı da Xantur’un denişinde tanıdım. Onarla tanışmam da bir direniş vesilesiyleydi. Operasyonun ilk başından itibaren onların gösterdiği direniş, duruşları herkesi çok etkiledi. Özellikle düşmanın Xantur’a indirme yapacağı zaman gösterdikleri direniş, onların o saldırı ruhu herkes gibi beni de çok etkiledi. Her arkadaşın dediği gibi çok büyük bir teknikle saldırı oldu, ancak teknikten üstün bir duruş ve savaşma gücü vardı. O da Şoreşger ve Welat hevallerin direnişi ve ruhuydu. Heval Şoreşger, Adana’da büyümüştü. Gerillanın, Êzidî Kürtlerin kurtuluşu için Şengal’e gittiğini duyduğunda dayanamamış ve gelmişti. İlk defa orada karşılaştım, çok çabuk uyum sağlamıştı sanki yıllardır gerillaydı ve direnişte yer alıyordu. Direnmek onda esastı, düşman bilinci gerçekten vardı. Düşmanı tanıdığı için nasıl direneceğini de biliyordu. Ve sonuna kadar direndi. Welat hevalle birlikte eyleme gittiler ve etkili bir eylemde yer aldılar, geri dönüşte şehit oldular.”

‘XANTUR GERİLLA WELAT’IN KOMUTASINDA DİRENDİ’

Cenga Heftanin’e direnişi ile damga vuran diğer bir gerilla ise Welat Derik’ti. Gerilla Orhan Botan, Derik’i “İnsan iradesinin teknikten ne kadar daha büyük olduğunu, etkili olduğunu Welat arkadaş şahsında öğrendik” diye anlatıyor.

HPG gerillası Welat Derik’in alana yeni geldiğini ve Cenga Heftanin’de yer almanın yarattığı heyecan ve rolünü oynamanın onda yarattığı ruhun farklı olduğunu dile getiren gerilla Orhan Botan “Zaten Xantur’da onun komutasında direndi arkadaşlar. Heval Welat çok yönlü bir komutandı. Ondaki heyecan görülüyordu. Arkadaşlara moral vermede, onları harekete geçirmede her zaman öncüydü. Tek yönlü değildi, bir moralde ilk şarkı söyleyen o olurdu, ilk halaya kalkan ve herkesi kaldıran o olurdu, canlıydı. O da heval Şoreşger gibi, gençlik çalışmalarında da kalmıştı. Onunla benzer özelikler taşıyordu ve çok iyi anlaşıyorlardı. O yüzden de eylemleri başarılıydı. Birbirini tanıdıkları için çabuk anlaşıp, çabuk harekete geçiyorlardı.

Xantur’da yaptığı öncülük, oynadığı rol çok büyüktür. Bu her arkadaş için geçerlidir. Cenga Heftanin’de direnişin ve tarihin tekrar yazıldığı süreçlerden geçiyoruz ve bunun öncülüğünü yapanlar Şehit Şoreşger ve şehit Welat da yaptı. Biz onların intikamını alana kadar savaşacağız, kanları yerde kalmayacak bunu düşman bilmeli.”