FEDA: Maraş’ta katliam sürüyor

Maraş Katliamı’nın Kürt Alevileri kendi öz topraklarından göçertme ve demografik yapının değiştirilmesi planı olduğunu hatırlatan FEDA, bu zihniyetin bugün de devam ettiğini vurguladı.

41 yılı geride bırakan Maraş Katliamı’nın aydınlatılmadığını; bu katliamı yapan ve planlayanların yargılanıp cezalandırılmadığını belirten FEDA, “Bu katliam, cumhuriyetin kanlı yüzü ve tarihinin belgesidir” dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), 19 Aralık 1978’de startı verilen ve bir hafta süren; dernek ve parti binalarının yanı sıra en az 210 ev ve 70 iş yerinin yakılıp yıkıldığı; tanıklardan Hamit Kapan’ın “Resmi ölü sayısı olan 111’in üzerine bin daha koymak lazım. Hastane morgunda ölenlerin ayak uçlarına numara veriyorlardı. Biz en son 1306’ncı sayıyı görmüştük” diye anlattığı; Alevi ve Kürt nüfusun neredeyse yüzde 80’inin yerinden edildiği Maraş Katliamı’nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Dersim Katliamı’ndan sonra vahşet boyutuyla tarihteki yerini alan Alevi Kürt katliamlarından birisinin de Maraş Katliamı olduğu hatırlatılan açıklamada, “Raa Haq Alevi Süreği hem etnik kimliği hem de inanç kimliği ile birlikte, devlet tarafından sürekli potansiyel bir tehlike olarak görülmektedir” denildi.

SİSTEMATİK DEVLET POLİTİKASI

Katliamların, türdeşleştirme politikalarına karşı kendi hakikatini koruyan halklar ve inançlarına dönük sistematik bir devlet politikası haline geldiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Cumhuriyet katliamların propagandacısı olmuştur Türkiye’de. Bugün bu hakikat, AKP İktidarı döneminde gözle görülen en yalın haliyle yaşanmaktadır. AKP döneminde tüm Aleviler devletin tehdit ve inkarıyla karşı karşıyadır. Bugün olası bir katliamda en büyük tehlikenin merkezinde yine Aleviler vardır.”

KATLİAMCILAR YARGILANMADI

41 yılı geride bırakan Maraş Katliamı’nın aydınlanmadığı; bu katliamı yapan ve planlayanların yargılanıp cezalandırılmadığı kaydedilen açıklamada, şunların altı çizildi: “Bu katliam, cumhuriyetin kanlı yüzü ve tarihinin belgesidir. Bu katliam, Kürt Alevilerin kendi öz topraklarından göçertme ve demografik yapının değiştirilmesi planıydı.”

BUGÜN DE FARKLI PLANLARLA

Bugün de bu katliamın, farklı planlarla devreye sokulmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar sıralandı: “Maraş’ta mülteci kampı adı altında Terolar köyünde kurulan kamp, Maraş ovasına dökülen kanserojen madde cüruf, çimento fabrikaları bu planların bir parçasıdır. Korku ve göçertme politikaları ile bir kez daha devletin eliyle Alevi Kürtler mecburu iskana tabi tutulmak isteniyor.”

HAK YOLUNDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Kadimden bu yana, direnen, biat etmeyen, ser verip sır vermeyen serdengeçtilerinin, zulme boyun eğmedikleri için dar ağaçlarında şah deyip, serdar olduklarını hatırlatan FEDA, açıklamasını şöyle tamamladı: “İnsanlık tarihinin en vahşi katliamlarından bir tanesi olarak hafızalara kazınan Maraş Katliamı’nda katledilen canlarımızı yâd ediyor, devirleri daim olsun diyoruz. Bilinmelidir ki; Alevi toplumu binlerce yıldan bugüne zulüm kimden gelirse gelsin, katliamlar/ sürgünler yapılırsa yapılsın hak yolundan vaz geçmemiş ve vazgeçmeyecektir.”