Eski peşmergeler: Savaşmanın değil, birlik olmanın zamanı

Çukurca'nın Jiyanîş köyünden olan eski peşmergeler Lezgin Yündan ve Bedel Bingöl: "Kürdistan'a bir saldırı olduğunda, her yurtsever Kürt bu saldırılara karşı topraklarını savunmalı. Kürtlerler arasında savaşın değil, birlik olmanın zamanıdır."

Kürdistan'da Türk devletinin işgal saldırılarından ve KDP'nin işgalcilerle işbirliğine tepkiler artıyor. Güney Kürdistan'da çok sayıda peşmerge komutanı ve Dêrin pêşmergeleri, Kürtler arasındaki savaşı reddediyor. Hakkari Çukurca'nın Jiyanîş köyünden eski peşmergeler Lezgin Yündan (70) ve Bedel Bingöl (73) Güney Kürdistan'da beş yıl boyunca Saddam rejimine karşı savaştı. Kürt halkının kurtuluş yolunun birlikten geçtiğini söyleyen peşmergeler, Kürt partilerine ve örgütlerine işgalcilerin oyununa gelmemeleri çağrısında bulundular.

Eski peşmerge Lezgin Yündan, en kritik zamanlarda Güneyli kardeşlerine yardım etmek için Jiyaniş köyünden sınırı geçtiğini ve Saddam rejimine karşı savaşmak için KDP peşmergelerine katıldığını söyledi. Yünden, o sırada köyden yaklaşık 70 kişinin Güney'e geçtiğini belirterek, "Güney'deki halkımız katlediliyor ve Kürtlere karşı büyük bir baskı yapılıyordu. Köyden birçok kişi topladık ve halkımızın feryadına koşmaya karar verdik. Giderken silahlarımızı ve mühimmatımızı da yanımıza aldık. O zamanlar peşmergelerin sayısı da çok azdı ve Güney halkının her biri bir yere gitmişti. Daha sonra halkın bir çoğu silah alarak KDP peşmergesi oldu. Güney'in birçok yerinde rejime karşı savaştık" diye konuştu.

VERDİĞİMİZ HİZMETİN KARŞILIĞI ÇOCUKLARIMIZA KARŞI BİR SAVAŞ MI?

Yıllarca KDP içerisinde peşmergelik yaptığını vurgulayan Yündan, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Yıllardır kayalarda, dağlarda KDP'de peşmergelik yaptık. Şimdi ise KDP silahlarını çocuklarımıza çevirmiş durumda. Bu olur mu? Onlar sıkıntı içindeyken, sınırı geçmemize ve KDP'ye hizmet etmemize yardımcı olması için çocuklarımızı ve evimizi terk ettik. Hizmetimizin bedeli çocuklarımıza karşı savaş mıdır? Bunu eski bir peşmerge olarak asla kabul etmiyorum ve her yurtsever Kürt, Kürtler arasında yaşanacak bir savaşa karşı çıkması gerekir.

Eğer Kürtler olarak birlik olmazsak halkımız ve cezaevlerindeki çocuklarımız esaretten kurtulamayacak. 'Kürdüm ama sadece işime bakarım' gibi sözler yanlış. Her zamankinden daha fazla savaşmalıyız. Değerlerimizi korumak için kimin elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Allah birliği sever. Birlik olursak Allah da bize yardım eder. Başta KDP olmak üzere, tüm partileri ve Kürdistanlıları birlik için çalışmaya ve işgale karşı tek ses olmaya çağırıyorum."

HER YURTSEVER KÜRDİSTAN TOPRAKLARINI SAVUNMALI

Eski peşmerge Bedel Bingöl de 1982'de Güney Kürdistan'ın kazanımlarını savunmak için sınırı geçtiğini ve peşmerge saflarına katıldığını söyledi. Yünden, Kürdistan toprakları için savaştığını belirterek, “Güney ve Doğu Kürdistan'da 9 yıl görev yaptım. Bir yanda savaşın ön saflarındaydım, diğer yanda da yaşam ve mühimmat gereksinimlerini karşılamak için Kuzey'e geliyordum. Kürdistan'a bir saldırı olduğunda, her yurtsever Kürt Kürdistan topraklarını savunmak için yerini almalıdır. 1982 yılında peşmergeler arasındaki yerimi aldım. Ama şimdi Mesud Barzani'ye bağlı peşmerge güçlerini gerilla bölgelerine yerleştiriyor ve gerillaya saldırmak istiyor. Eski bir peşmerge olarak bu girişimleri kınıyorum. Bir an önce Kürtler arasındaki bu gerginliği durdurmalı ve ulusal birlik için çalışmalıyız."