Ekonomik kriz hayvancılığı bitirdi

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi hayvancılığı da bitirme noktasına getirdi.

Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır gibi kentlerin temel geçim kaynağı olan hayvancılık, ekonomik krizden olumsuz etkileniyor.

Hayvancılık için en önemli kalemlerden olan yem, saman, ot, mazot ve elektriğe hemen hemen her gün zam yapılırken, özellikle Van ve Hakkari gibi kentlerde canlı hayvan ve et fiyatı giderek düşüyor.

2020’de 50 kilogram yem fiyatı 75-100 lira, saman fiyatı bin-bin 200 lirayken şimdi 50 kilogram yem fiyatı 250-300 lira, saman fiyatı 2 bin 500 liraya kadar çıkmış durumda.

Hakkari ve Van gibi kentlerde hayvancılık yapanlar büyükbaş ve küçükbaş eti 25-35 lira arasında satmak zorunda kalıyor.

Bölgedeki besicilere göre kış ayları boyunca küçükbaş bir hayvana yapılan masraf 700 liradan fazla.

Giderlerin çok fazla olması nedeniyle bu gün birçok besici hayvancılığı bırakırken, bir kısmı ise bırakma noktasına geldi.

Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Rahmi Çiftçi, zamların böyle devam etmesi halinde hayvanlarını satmak zorunda kalacağını söyledi.

2020 ile 2021 yılları arasında saman ve yem fiyatları arasında uçurum olduğunu vurgulayan Çiftçi, şöyle konuştu: “Giderlerin bazılarına yüzde 200’den fazla zam yapıldı. Durum böyle olunca biz besicilerden kardan çok zarar ettik. Şu an elimizdeki hayvanlara zararına bakıyoruz. Kestiğimiz hayvanın etinin kilosunu 32 liraya satıyoruz. Ama kasaplar ve marketler ise sattığımız eti, iki katından daha fazla bir fiyatla satıyor.”

Van’da 40 yıldır hayvancılık yapan Mehmet Kaya ise yazın hayvanlarını yaylaya çıkardığını, kışın ise ahırda beslediğini belirterek, yem ve saman fiyatlarının çok yüksek, et ve canlı hayvanın ise çok ucuz olduğunu söyledi. Hayvan beslemenin maliyetinin çok yüksek olduğunu ifade eden Kaya, “Maalesef bu kadar emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yıllardır emek verdiğim, hayvancılık mesleğini bırakmak zorunda kalacağım” dedi.