Ekonomik kriz devlet kurumlarını da vurmaya başladı

Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan ekonomik kriz başta devlet bankaları olmak üzere, birçok devlet kurumunu vurdu. Devlet bankalarında para olmadığı için birçok kişi günlerdir parasını alamıyor.

Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan ekonomik kriz vatandaşı vurduğu gibi, devlet kurumlarını da etkilemeye başladı. Ülkede her 4 kişiden biri işsiz durumda. Yoksulluk sınırı 7 bin 80 TL iken, açlık sınırı ise 2 bin 500 TL’ye yaklaştı. Bu oran Kürdistan kentlerinde ise daha da yüksek. Özellikle Van, Hakkari, Bitlis, Iğdır Kars, Ardahan ve Muş gibi illerde işsizlik oranı yüzde 80’lere çıkmış durumda.

Van’da son aylarda ekonomik kriz her kesimi etkilemeye başladı. Özellikle Ziraat ve Halk bankaları ile PTT gibi yarı özel kurumlarda para krizi yaşanıyor. Birçok kişi devlet bankalarında yeterli para olmadığı için parasını zamanında alamıyor. Bu kurumlarda çalışan memurlar ise, ‘devlet zamanında yeterli para göndermediği için, biz de vatandaşa bazen para veremiyoruz’ diyor. Yurttaşlar ise saatlerce bankalarda beklediklerini ve zamanında paralarını alamadıklarını belirtiyor.

Bankalarda para krizinin yanı sıra, onlarca okul, elektrik, su ve doğalgaz borçlarını ödeyemez duruma geldi. Kışın ortasında binlerce öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda, doğalgaz ve elektrik kesildiği için öğrenciler soğuk sınıflarda eğitim alıyor. Ayrıca, Van’da yıllardır yapımı devam eden birçok devlet kurumu ise ödenek aktarılmadığı için yarım kalmış durumda.