DTK: İmralı tecridi kaos ve savaş demek

DTK, "İmralı tecridinin sürdürülmesi savaş  ve kaosun sürdürülmesi ile eşdeğerdir" dedi. DTK, insan hakları kurumlarını ve ulusal, uluslararası tüm kesimleri tecride karşı duyarlılığa çağırdı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), İnsan Hakları Haftası vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Kapitalist hegemonyanın krize girdiği her dönemde savaşlar, ölümler ve  göçlerle  insan hakları ayaklar altına alınıyor" vurgusunda bulunularak, "Kürt halkının siyasi talepleri ve yüz yıllık mücadelesinin geldiği aşama, mevcut krizi daha da derinleştirip çözüme zorlamaktadır" denildi.

'ÖCALAN'IN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNE TECRİTLE KARŞILIK VERİYORLAR'

İmralı tecridine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ortadoğu’da yaşanan krizin temelinde ise bize göre İmralı hapishanesinde sürdürülen tecrit vardır. Sayın Öcalan’ın hem Ortadoğu’ya hem de Kürt meselesine yönelik çözüm önerileri bu tecridin temel nedenidir. Tecrit politikasında ısrar etmek bu kaosu sürdürmenin bir yönetim biçimidir.
Türkiye’de ise 15 Temmuz darbe girişimi, iktidarın kendisine has bir rejimi inşa etmesine olanak sundu. Bu nedenle uzun süreden beri en asgari demokratik koşullar bile rejim tarafından yerle bir ediliyor.
Demokratik siyaset alanına yönelik baskılar ve tutuklamalar, kayyumlarla halk iradesinin yeniden gasp edilmesi, yürüyüş, gösteri ve protesto haklarına dönük orantısız güç uygulamaları AKP-MHP faşizminin yönetim krizinin emareleridir. En büyük hak ihlallerinden biri ise kongremize yönelik hukuksuz uygulamalar, baskılar ve gözaltılardır.

'İMRALI'DAKİ İNSANLIK DIŞI UYGULAMANIN ÖRNEĞİ YOK'

Başta İmralı hapishanesi olmak üzere bütün hapishanelerde devam eden hak ihlalleri artık kabul edilemez bir noktadadır. İmralı tecridinin sürdürülmesi savaş  ve kaosun sürdürülmesi ile eşdeğerdir. AKP-MHP iktidarı, Sayın Öcalan üzerinde pervasızca yürüttüğü mutlak tecrit ve binlerce hasta tutuklunun yaşadığı hayati sorunların  ahlaki, vicdani, siyasi ve hukuki sorumluluğu altında kalacaktır. Dünyanın hiçbir yerinde İmralı hapishanesinde sürdürülen tecrit gibi insanlık dışı bir uygulama söz konusu değildir. İktidar hem İmralı hapishanesi hem de genel olarak tüm hapishanelerde sürdürülen hukuksuzluktan bir an önce vazgeçmelidir."
DTK, insan hakları kurumlarını ve ulusal, uluslararası tüm duyarlı kesimleri tecride karşı duyarlılığa çağırdı.