Depremzedelere göç dayatılıyor

Van’ın Başkale ilçesinde Şubat’ta meydana gelen depremin ardından mağdur olan köylülere göç etmeleri dayatılıyor.

Doğu Kürdistan’ın Xoy kenti merkezli 23 Şubat’ta meydana gelen 5,9 büyüklüğünde depremde Van'ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler köyünde 10 kişi hayatını kaybederken büyük çapta maddi zarar oluştu. Yalnız bırakılan depremzedeler, salgın süreciyle birlikte adeta unutuldu. Depremden bu yana kendilerine herhangi bir destek sunulmayan depremzedeler hala çadırlarda kalırken, sorunlarını çözmek yerine köyü terk etmeleri dayatılıyor.

Deprem bölgesine giden devlet yetkilileri, depremzedelerin kendi başlarına ev yapma önerisin reddederken, kalan evlerin yıktırılmasını istiyor. Yıkacakları evlerinin yerine ne yapılacağını bilmeyen köylüler ise yaklaşan kış mevsimini de göz önünde bulundurarak evlerini şimdilik yıkmak istemiyor. Depremzedeler ‘Yıkarsak başımızı nereye sokacağız’ diyerek TOKİ’nin yıkım kararına karşı çıkarken, yetkililer ise depremzedelere ‘Van’a gidin, eşinizin akrabanızın yanında idare edin. Biz burada bir şeyler yapana kadar’ diyerek köylüleri adeta Van’a göçe zorluyor.

DEPREMZEDELER AKP ÜYESİ YAPILDI

Köylerini terk etmek istemeyen köylüler, geçen hafta içinde yeni bir gelişmeyle karşı karşıya kaldı. Evlerinin yıkılmaması için kaymakamlığa dilekçe veren köylülerin AKP üyesi yapıldığı ortaya çıktı. Daha önce de köylülerin salgın parası başvurusunda rızaları ve bilgileri dışında parti üyesi yapan AKP’liler, bu defa da ‘Evimi yıkmayın’ diyen köylüleri AKP üyesi yaptı.

KENDİ EVİMİZİ KENDİMİZ YAPARIZ

Konuya ilişkin bilgi veren depremzedeler, AKP hükümetinin kendileri ile TOKİ pazarlığı yaptığını söyledi. Buna karşı hükümet yetkililerine ‘Siz konut yapmayın, destek verin biz kendi evimizi yaparız’ önerisini götürdüklerini, ancak bu önerilerinin ‘Kendi başınıza hareket edemezsin’ denilerek reddedildiğini belirten köylüler, köylerin geçici olarak boşaltılmasının istendiğini ifade etti. Depremzedeler, “Köylerimizi terk etmeyeceğiz. Buralar bizim ata topraklarımız. TOKİ istemiyoruz. Bizim evlerimiz var, bazıları yıkıldı, bazıları hasar gördü. Yenisini de kendimiz yapmak istiyoruz” dedi.

FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR

Konuyla ilgili ANF’ye konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, AKP’nin salgın sürecinde yardım için başvuruda bulunan herkesi AKP üyesi yaptığını söyledi. Depremzedelere yapılanın da bu politikanın bir devamı olduğunu ifade eden Kava, “İnsanların evleri yıkılmış, ihala dışarıda ve barınabilecekleri bir evleri, hayvanları için barınakları yok, üstelik önümüz kış. AKP isim listelerini alarak üye yapmak derdinde. Oraya bu sene herhangi bir yardım ulaştırmadılar, bunu köylülere bizzat söylediler. Mağduriyeti bile fırsata dönüştürmek istiyorlar şeklinde konuştu.

KÖYLER BOŞALTILMAK İSTENİYOR

Başkale’de depremzedelere yönelik uygulanan politikanın, bölgeyi boşaltma politikası olduğunu savunan Kava, şunları söyledi: “Geçen hafta içinde oluşturduğumuz heyet deprem bölgesini ziyaret ederek, depremzedelerle görüştü. Burada kirli bir politika yürütülüyor. O bölgeyi insansızlaştırma politikası hayata geçirilmek isteniyor. Bunu resmen açıklamasalar da şu anda politikaları budur. Köylülere ‘yapacağınız evi yıkarız’ demişler. O insanların bu kadar sorunu varken ilgilenmeyen AKP, üye yapıyor. Partimizin yöneticileri bile arasında var. Çalışan arkadaşlarımız, yönetici arkadaşlarımız AKP üyesi yapılıyor.”