Demokratik kitle örgütleri: Kimyasal saldırılara ilişkin soruşturma açılmalı

Urfa demokratik kitle örgütleri, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına karşı uluslararası kurumlara soruşturma açması çağırısı yaptı.

Urfa’da demokratik kitle örgütleri, Türk devletinin gerillaya yönelik kimyasal silah saldırılarına karşı açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi’nde yapılan toplantıya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 78’liler Girişimi, Kadın Yaşam Derneği, Urfa Aleviler Derneği, Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Urfa Barosu temsilcileri katıldı. Açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa il örgütleri yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

 Kurumlar adına ortak açıklamayı ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke yaptı, Kimyasal silahların kullanılmasının uluslararası sözleşme ve protokoller ile yasaklandığına dikkat çeken Öyke, “Dijital ve görsel medyada Türkiye’nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, kimyasal kullanıldığına dair ciddi bulgular ve iddialara yer verilmiştir. Medyaya en son düşen görüntüler de bu iddiaları güçlendirmektedir. 2021’den bu yana dönem dönem kimyasal kullanımı haberleri gündeme gelmektedir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ettiği iddiaları ifade edilmektedir. Bu gelişmeler bölge halklarında endişe yaratmakta ve olası katliamların da kapısını aralamaktadır” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın kimyasal silah kullanıldığı ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında soruşturma açılmasına tepki gösteren Öyke, “Hedef gösterildiği için hakkında soruşturma açılan Dr. Fincancı hekimliğinin gereği olarak vicdani açıklamalarda bulunmuştur. Bu açıklamaları sebebiyle hedef haline getirilmesini kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

 Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Sansür Yasası” olarak tanımlanan yasanın ifade, haber alma ve basın özgürlüğünü kısıtladığını ifade eden Öyke, “İnsanlar artık memnuniyetsizliklerini dile getirmekten imtina edilmeye çalışılmaktadır. Hayatın her alanına getirilen bu sınırlamaları kabul edilemez buluyoruz. Bütün bu hukuksuz uygulamalara rağmen hak, özgürlük ve adalet arayışlarının durdurulmayacağını buradan bir kez daha tekrarlıyoruz. Kimyasal kullanmak silah kullanmak savaş suçudur ve insanlık suçudur. Bütün yasaklamalara, sansüre rağmen bu suça susarak ortak olmayacağız”  diye belirtti.

ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, “Başta Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler olmak üzere ilgili uluslararası kurumları ve kamuoyunu daha etkili çalışma yapmaya ve Kimyasal kullanan, tedarik eden, nakledenler hakkında derhal soruşturma başlatmasını, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında başlatılan soruşturmanın kaldırılmasını, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan Sansür Yasasının kaldırılması için tüm yetkililere çağrıda bulunuyoruz” dedi.