'Cezaevlerindeki işkenceyi mücadele sonlandırır'

İHD tarafından düzenlenen "Hapishaneler ve Yargı Süreci" toplantısında, cezaevlerindeki işkenceci uygulamaların ancak mücadele ile sonlanacağı mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Amed'de sivil toplum örgütlerinin katılımı ile "Hapishaneler ve Yargı Süreci" konulu toplantı düzenledi. Bir otelde gerçekleşen toplantıya Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) katıldı. Toplantıda yürütülecek tartışmalar öncesi konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, toplantıda yapılacak ortak tartışma ile insan hakları meselesinde yeni yol ve yöntemlerin ele alınacağını ve mücadele alanının büyütülmesi üzerine konuşacaklarını belirtti.

10 AYDA 63 TUTSAK KATLEDİLDİ

Cezaevlerinde süren yaşam hak ihlalleri başta olmak üzere, sağlık ve yargısal mekanizmalardaki işleyişinde toplantıda ele alınacak konular arasında olacağını aktaran Zeytun, Adalet Bakanlığı tarafından 2021 Mart ayında açıklanan “İnsan Hakları Eylem Planı”nı hatırlatarak, “Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi  (AKPM) tarafından siyasi denetim altına alınmış bir ülke. Bu denetim de yaşanan ihlallerden oluşuyor. Bu sebeple, programımız,  tartışma alanı içerisinde olan ihlaller ve bunların giderilmesine dönük mekanizmaların işletilmemesi ile ilgili olacak” dedi.  

İHD Hapishane Komisyonu raporuna göre, 2022 yılının 10 ayında en az 63 tutsağın cezaevlerinde yaşamı yitirdiğini söyleyen Zeytun,  yine cezaevlerinde yaşam hakkı ihlali durumuyla karşı karşıya kalan çok sayıda tutsağın n olduğunu belirtti. Zeytun, “Bu veriler, açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın ne denli yetersiz olduğunu gösteriyor. Bu plan sonrası, ihlallerde yaşanan artışa tanık oluyoruz. Özellikle hapishanelerde pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamaların olağanlaştığını ve sisteme dönüştüğüne tanıklık ediyoruz.  Özellikle yeni yapılan yüksek güvenlikli cezaevleri ile birlikte, tecridin sürmesi durumu var” diye konuştu.

“İnsan Hakları Eylem Planı”’nın geçiştirmeli öneriler ve vaatler olduğunu ifade eden Zeytun, son olarak şunları söyledi: “Bunun çok gerisinde kalan ve sorunlara çözüm yerine aksine ifade ve düşünce özgürlüğüne müdahale, işkence ve kötü muamelenin sıfır tolerans olmaktan çıkması, bunun kurum ve kuruluşlarca insanların mağdur bırakılma gerçeğini görüyoruz. Bu nedenle; Türkiye’de yaşanan bu uygulamaların ancak insan hakları mücadelesi ile değiştirileceğini, dönüştürüleceğini ifade etmek istiyorum.”

Açıklamanın ardından başlayan toplantı, basına kapalı şekilde devam edildi.