Ceylan Yayınları: Barışı kitaplarımızla savunacağız
Ankara 10. Kitap Fuarı'nın kadın gerillaların fotoğraflarının yer aldığı kitapları gerekçe göstererek Ceylan Yayınları'na sansür uygulaması tepkiyle karşılandı.
Ankara 10. Kitap Fuarı'nın kadın gerillaların fotoğraflarının yer aldığı kitapları gerekçe göstererek Ceylan Yayınları'na sansür uygulaması tepkiyle karşılandı.
Ankara 10. Kitap Fuarı'nın kadın gerillaların fotoğraflarının yer aldığı kitapları gerekçe göstererek Ceylan Yayınları'na sansür uygulaması tepkiyle karşılandı.
Sansürcü tutum ve baskı sonucu standını kaldırmak zorunda kalan Ceylan Yayınları, stantlarının fuar yönetiminin baskısı nedeniyle kaldırıldığını kaydetti. Yayınevi'nden yapılan açıklamada, fuarın açıldığı ilk saatlerde, 1990'lı yıllarda kirli savaşta oynadığı rolüyle tanınan Osman Pamukoğlu'na yakın Efsane Yayınları elemanlarının provokasyon çıkardığı belirtildi.
Aynı zamanda ajansımızın muhabirleri arasında yer alan yazar Arzu Demir'in "Dağın Kadın Hali" ve "Devrimin Rojava Hali" kitaplarının tanıtım afişlerinin kaldırılmak istendiğini belirten Ceylan Yayınları, "Bu gerginlik üzerine standa gelen fuar yönetimi, önce stanttaki afişin indirilmesini, ardından da söz konusu kitapların kaldırılmasını istedi" diye belirtti.
Fuar şirketi yönetiminin kapağında YPG'li kadın gerillalara ait fotoğrafın ve yapılan röportajların yayınlandığı kitapla ilgili tartışma hakkında bilgi verilen açıklamada, fuar yönetiminin "Burası Ankara, çözüm süreci de bitti" ifadelerini kullandığı ve yayınevinin fuardan ayrılmasını istediği kaydedildi.
Açıklamanın devamında şöyle denildi; "Buradan ayrılması gerekenlerin saldırgan tutum içerisinde olanların olduğunu' söylememize rağmen fuar yönetimi siyasal ve ideolojik tutum alarak sansürcü zihniyetini gösterdi. Yayınevi olarak, sansürcü zihniyeti teşhir etmek ve gelişebilecek provokasyonların önünü alabilmek için fuardan ayrılma kararı aldık."
Cumhurbaşkanı'nın Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde kitap için "en tehlikeli bomba" tanımlaması yaptığını ve yazarların, gazetecilerin hapse atıldığını hatırlatan Ceylan Yayınları, "Şimdi aynı zihniyet savaşı yeniden başlattı, yandaşları da başka alanlarda iş başında. Yayınevimize uygulanan sansürcü zihniyetin kişisel olmadığını biliyoruz. Kürt halkının uğradığı haksızlıklara ses olmanın, inadına barış savunuculuğuna soyunmanın ateşten gömlek olduğunun bilincindeyiz. Tam da bu nedenle sansür gibi egemen zihniyetlere ait olan bir ayıbın Ankara'nın orta yerinde yayınevimize uygulanması bizi şaşırtmadı. Saray cuntasının Hitler'e özendiği şu günlerde yandaşlarının kitap yasaklaması hiç ama hiç şaşırtmadı bizi" ifadelerini kullandı.
Ceylan Yayınları, sansürcü zihniyete ve savaş yanlılarının baskılarına boyun eğmeyeceklerini kaydetti, "İnadına barış, inadına kardeşlik şiarını yaşamın her alanında; başta da kitaplarımızla savunmaya devam edeceğiz" diye belirtti.
SANSÜR TEPKİYLE KARŞILANDI
Ankara 10. Kitap Fuarı'nın Ceylan Yayınları'na yönelik sansüre çok sayıda yayınevi ve kuruluştan da tepki geldi. Çok sayıda kişi de sosyal medyada Ankara Kitap Fuarı'nın tutumunu protesto eden ve kınayan mesajlar paylaştı.
Türkiye Yayıncılar Birliği, twitter hesabında Ankara Kitap Fuarı'nın tutumunu "sansür skandalı" olarak nitelendirirken, DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası, "Ceylan Yayınları'nın Ankara Kitap Fuarı'ndan sansürlenmesini protesto ediyoruz" diye belirtti.
Metis Kitap "Ankara Kitap Fuarı'nda Ceylan Yayınları'na yapılan baskı ve sansürü kınıyoruz" açıklaması yaptı. Evrensel Basım Yayın'da "Ceylan Yayınları'nı yalnız bırakmadık, bırakmayacağız! Sansüre karşı daha çok kitap" diye belirtti. Saldırıyı kınayan Yordam Kitap'tan da "Ceylan Yayınları ile dayanışıyoruz" açıklaması geldi. Versus&Aylak Kitap ise "Bu durumda okurlara fuarı boykot etmek düşer" yorumunda bulundu.