Bradost köyleri Türk devletinin tehdidi altında

İşgalci Türk devletine ait savaş uçakları, Güney Kürdistan’da Bradost köylerini bombaladı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre savaş uçakları, Pazartesi gece saatlerinde Hewlêr’in Sidekan ilçesine bağlı Bradost köylerini bombaladı.

Bombalanan alanların Çiyadol ve Xelîfan köyleri ile Kewerte Dağı ve Xakurkê olduğu öğrenildi. Bombardımanın sonuçlarına ilişkin bilgi alınamadı.

Savaş uçakları, Pazartesi günü saat 14.00 sıralarında Dihok’un Balayan bölgesindeki Girî köyünü de bombalamıştı.

Türk devleti sistematik olarak sivil yerleşim alanlarını bombalıyor. Saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybederken, temel geçim kaynakları hedef alınarak tahrip ediliyor.

Bombardımanlardan dolayı Koçerler de yaylalara çıkamıyor. Koçerler, Türk üslerinin bulunduğu bölgelerde Türk askerlerinin yaylalarda hayvanlarını otlatmalarına izin vermediği tepkisinde bulunuyor.

Hewlêr’in Sidekan ilçesine bağlı Bradost bölgesi, geniş dağlık alanları ve yaylaları bile biliniyor.

Bölgedeki köylüler her yıl bu yaylalara çıkıp, uzun süre kalıyorlar. Türk devletinin bombardımanları nedeniyle köylüler, son yıllarda yaylalara çıkamıyor.

RojNews’e göre Bradost bölgesinde koçerlerin yaylalara çıkma oranı yüzde 20’ye düştü. Koçerler, Türk devletinin oluşturduğu tehdit nedeniyle yerlerini değiştirmek ve daha güvenli bir yere geçmek zorunda kalıyorlar.

RojNews’e konuşan bazı köylüler hayvanlarını Xakurkê’ye, Kitkin Dağı’na, Bêrkim, Şekif ve Lolan yaylarına götüremediklerini belirtiyor.