Botan savaşa karşı nöbette

Türk devletinin KDP desteğiyle Güney Kürdistan’a yönelik saldırılara karşı Botan’da başlatılan ‘Yaşam Nöbeti’nde, “Savaşa karşı bir araya gelip, ortak mücadele edilmelidir” mesajı verildi. 

AKP-KDP işbirliğinde Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik 17 Nisan’da başlatılan saldırılara karşı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak il ve ilçe örgütleri tarafından “Yaşam Nöbeti” başlatıldı. 

İkinci gününde devam eden nöbet eylemi, HDP Şırnak İl Örgütü binasında gerçekleştirildi. Nöbete, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üye ve yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

HDP ÖNÜNDE KİTLESEL AÇIKLAMA

HDP binasında bulunan konferans salonuna, “Biz direndik, diz çökmedik, bizimle gurur duyun", "HDP'liyiz, kazanacağız" ve "Tecrit insanlık suçudur" yazılı pankartlar asıldı. Nöbet eylemi, katılımcıların söylediği şarkılar ve "Berxwedan jiyan e" sloganıyla başladı. Uzun süre söylenen şarkıların ardından halk söz alarak, AKP-KDP savaşına dair değerlendirmelerde bulundu. Eylemin devamında, HDP binası önünde kitlesel açıklama yapıldı. 

'GÜN BİRLİK GÜNÜDÜR'

HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, Kürtlerin saldırılara karşı birlik ruhuyla hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Tüm savaş ve saldırılara karşı Ortadoğu'da halkların birliği sağlanamazsa, yeni bir yaşam inşa edilemez. Birlik sağlanmazsa, halklar özgür yaşayamaz. Özgürlük ve barış arayışındaki tüm halklar için bugün birlik günüdür. Savaşa karşı barış ve eşitlik diyoruz. 21'inci yüzyıl, Kürtlerin yüzyılı olacaktır. Kürt sorunu çözülmezse, barış ve demokrasi elde edilmeyecektir. Çözüm, Kürt sorununun çözümü ve İmralı'da ki tecridin kaldırılmasındadır. Botan halkı olarak savaşa hayır diyoruz. Gün birlik günüdür. Eğer birliğimizi oluşturmazsak, bir bir yok olacağız. Savaşa karşı bir araya gelip, ortak mücadele edilmelidir” diye seslendi. 

ORTADOĞU’DA YENİ PROJELER 

HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, savaş ile Ortadoğu’da yeni projelerin hayata geçirilmek istendiğine işaret ederek, “Ortadoğu’da şahsında geliştirilmek istenen savaş ortamında, bir bayramı değil, çatışmayı konuşuyoruz. Egemen ülkeler, Ortadoğu’yu daha büyük bir çatışmanın içerisine sokarak, yeni bir denge sağlayıp, Güney Kürdistan’da petrolü, doğalgazı ele geçirip, Avrupa’ya taşırma hevesleriyle donanmışlardır. AKP ve MHP hükümetini kullanmak istiyorlar. 40 yıldır devletin Kürtlerle olan çatışmasından, Türkiye halkları bir hayır görmedi. Savaşla öğünmek, ölü sayıları üzerinden böbürlenmek kahramanlık değildir. İğrençliktir, insanlıktan çıkmaktır. AKP hükümeti Güney Kürdistan’da Kürt ve Türk gençlerini öldürtüyorsa, kendi bireysel iktidar bekası içindir. Türkiye’nin burada yararı yoktur” dedi.

KİMLER GALİP ÇIKACAK?’

Şengal’e yönelik saldırılara değinen Hasan Özgüneş, “Êzidî halkının kime karşı bir tehdidi var? Orada 200 bin kişilik bir topluluk var. Kendi inançlarıyla, sınırları içerisinde kendilerini var etmek istiyorlar. AKP hükümetini uyarıyoruz. Suriye hükümeti zaten oyuna gelerek, kendi ülkesini yerle bir etti. Şimdi Türkiye’yle, İran’ı, Irak’ı, Arap alemini, özgürlük isteyen Kürtleri karşı karşıya getirmek istiyorlar. Peki bu çatışmadan kimler galip çıkacak? Ölümden, yoksulluktan öteye ne var işin içinde. Kimileri kulaklarına fısıldıyorlar; yüzüncü yılda Misak-ı Milli’yi silah zoruyla ele geçirmeye çalışıyorlar. Halklar bunu kabul etmez” şeklinde konuştu.

ENVER PAŞA’NIN HAYALLERİ

Özgüneş, devamında şunları söyledi: “Savaşı derinleştirerek, hegemonik güçlerin ekmeğine yağ sürmeyin. Siz Misak-ı Milli’yi büyütmek istiyorsanız, Ortadoğu’daki zenginliklerden yararlanmak istiyorsanız, hodri meydan. Gelin demokrasi ve adaleti hakim kılalım. Kaldıralım bu sınırları. Tahran’ın da Bağdat’ın da Şam’ın da Ankara’nın da bütün zenginlikleri halklarımızın olsun. Herkes savaşacağına, özgürce, kardeşçe halaya dursun. Dolayısıyla öyle ırkçılık yaparak, ‘Yeni Osmanlıcılık’ hayalleriyle, savaşla kesip alacam hikayelerinden herkes vazgeçmelidir. Bunun kimseye yararı olmaz. Enver Paşa’nın hayalleri, İttihat Terakki’nin başlarına neyi getirdiğini hepimiz iyi biliyoruz. Bugün aynı tehlikelerle karşı karşıyayız.”

HDP Milletvekili Nuran İmir de savaşa karşı nöbet eylemi başlattıklarını belirterek, “Yıllardır topraklarımızda büyük bedeller verildi ve acılar yaşandı. Botan halkı olarak bizler bu savaşa karşı direniyoruz. Parti ve halk olarak savaş karşıyız. Savaşa karşı mücadelemiz sürecek. Bizler yaşamı korumak için nöbetlerimizi farklı eylemlerle sürdüreceğiz” dedi. 

Nöbet eylemi, "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", “Bijî aşitî” ve "Jin şer naxwazin" sloganlarıyla sonlandırıldı.