Bismil’deki kayıp yakınları: Savcılık kemiklerin DNA’sını yapsın

Bismil ilçe Emniyet Müdürlüğü’nün yıkım kazılarında ortaya çıkan insan kemiklerine dair savcılıktan DNA testi yapılmasını isteyen kayıp yakınları, bulunan kemiklere sahip çıkılması için çağrı yaptı.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği, (MEBYA-DER) 2021’de Bismil ilçe Emniyet Müdürlüğü binasının yıkımı esnasındaki kazılarda ortaya çıkan insan kemiklerine dair açıklama yaptı. 

Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ile  (HDP) Bismil İlçe Örgütü üyeleri katıldı. İnsan kemiklerinin bulunduğu alanda yapılan açıklamayı, tutuklu yakınlarından Turgut Yenisoy ile Mustafa Kurt yaptı.

AJANLIK DAYATILAN ABİSİ KAYBETTİRİLDİ

Açıklamada ilk olarak konuşan kayıp Turgut Yenisoy’un ağabeyi Atilla Yenisoy, kardeşi Turgut Yenisoy’un kaybettirilmeden önce evlerine sürekli gelen uzman çavuşlar tarafından rahatsız edildiğini kaydetti.

Atasoy, “Ahmet Süleyman ve Recep adlı uzman çavuşlar, sürekli olarak evimize gelip, ağabeyime ajanlık dayatıyorlardı. Yine biçerci olduğunu söyleyen polislerce rahatsız ediliyordu. Ağabeyim bunu kabul etmediği için de sürekli gözaltına alınıyordu. En son gözaltına alındığında da sürüklenerek götürüldü” dedi.

KEMİKLERİ KAYYUM DEFNETT

Bismil ilçe Emniyet Müdürlüğü ve Ambar Yolu üzerinde yapılan kazı çalışmalarında insana ait kemiklerin bulunduğuna dair bilgileri basından öğrendiğini söyleyen Yenisoy, “Devlet de Bismil ilçesinde 3 ile 4 kişinin kayıp olduğunu biliyor. Biz bu kayıplar için 28 yıldır mücadele ediyoruz. Bunu hem savcılık hem de Emniyet çok iyi biliyor. Bu nedenle bulunan kemikler hakkında bize en azında bir bilgi verilebilirdi. Kemiklerin tespiti için kan örneği alınabilirdi. Ancak bulunan kemiklerin kayyım tarafından Ambar mahallesinde defnedildiğini öğrendik” diye konuştu.

‘100 GEÇSE DE MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Bir yıl önce yanlarına gelen devlet yetkililerinin kendilerine tazminat ve ailelerinden iki kişiye memurluk teklif ettiğini aktaran Yenisoy, “Biz bunu kabul etmedik. Etmiyoruz da. Biz kemiklerimizi istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. 100 yüz geçse de biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bizden sonra torunlarımız bu mücadeleyi sürdürecek. Savcılık bulunan kemikler için DNA testi yapmalı ve kime ait oldukları tespit edilsin” dedi.

‘KAYBETTİRİLEN İNSANLARA AİT OLABİLİR’

Gözaltında kaybettirilen Üzeyir Kurt’un amcası Mustafa Kurt ise şöyle konuştu: “Karakoldaki kazıda üç insanın kemiğinin çıktığını basından öğrendik. Bildiğiniz gibi, 1990’lı yıllarda bölgede çok sayıda insan kaçırılıp kaybettirildi. Karakolun altında bulunan kemikler, Bismil’de kaybettirilen insanlara ait olabilir. Bulunan kemikler daha sonra Ambar Mahallesi’nde defnedildi. HDP’nin bulunan kemiklere ilişkin meclise verilen soru önergesi üzerine kazı çalışması durduruldu” diye konuştu.

‘BİSMİL HALKI SAHİP ÇIKSIN’

Kurt son olarak, bulunan kemiklere ilişkin Bismil savcısının DNA testi yapmasını ve kemiklerin kimlere ait olduğunu açıklamasını da istedi. Kurt, “Tüm Bismil halkı, karakolun altında bulunan kemiklere sahip çıksın” dedi.