Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Bakanı Kenan Berekat, “Asayiş güçlerimiz kentlerde devriye ve kontrollerini artırarak saldırı, hırsızlık ve yozlaştırma çalışmalarına geçit vermemeye çalışıyor. Halkımızdan da talebimiz söz konusu fiilleri işleyenleri en yakın asayiş birimine bildirmeleridir” dedi.
Rojava'da ilan edilen demokratik özerklik yönetimi 3 yılına giriyor. Demokratik Özerklik yönetimi Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi 2015'de büyük özveriyle çalışmalarını her açıdan yürütmeye topluma hizmet üretmeye devam etti.
Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Başkanı Kenan Berakat, Rojava devrimi ile birlikte toplumsal alanda yaşanan ilerlemeleri, kantonun asayiş sorunları ve buna karşı geliştirdikleri çözüm ve alternatiflerini ANF’ye anlattı.
Kentlerde ilk olarak son dönemlerde de artan saldırıları engellemek amacıyla kontrol noktalarının arttırıldığını söyleyen Berekat, “Bazı kontrol noktalarında da değişiklikler yaptık. Asayiş güçlerine askeri, siyasi ve toplum ve asayiş konulu eğitimler verildi.
‘TRAFİKTE ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER GERÇEKLEŞTİRDİK’
Trafik alanında çeşitli düzenlemeler gerçekleştirdik. Örneğin araç düzenlemesi yaptık. Kentlerdeki araçların bakım ve muayene edilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Araçlara plaka zorunluluğu getirdik. Yabancı araçların kentlere giriş yapabilmeleri için belge taşıma zorunluluğu getirdik. Çünkü son zamanlarda kantonlarda gerçekleşen saldırılar yabancı araçlar ile gerçekleştirildi” dedi.
Askeri alanda ise YPG ve YPJ güçlerine destek olmak amacıyla asayiş güçlerinin Til Hemis, Til Berak, Mebruka, Hesekê, Hol gibi bölgelerin özgürleştirilmesinde rol oynadığını da ifade eden Berekat şunları söyledi: “Gerek bu alanların özgürleştirilmesi gerekse özgürleştirilen bu alanların savunulmasın asayiş güçlerimiz üstün çaba göstermiş hatta şehitler vermiştir.
Toplumsal alanda asayiş güçlerimiz uyuşturucu kullanımı, uyuşturucu satana ve sattıranlara yönelik etkin operasyonlar yapmış toplumu yozlaştıran faaliyetler içerisine giren bu kişiler gözaltına alınarak adalete teslim edilmiştir.
Kentlerdeki ev, araç, iş yeri vb. hırsızlık olaylarında asayiş güçlerimiz aktif şekilde çalışmış bu yüz kızartıcı suçlar içerisine giren kişi ve kişiler yakalanarak adalete teslim edilmiştir. Hırsızlık faaliyetleri tüm kentlerde neredeyse olmuyor diyebileceğimiz noktaya çektik.
‘KENTLERDE DEVRİYELER ARTTIRILDI’
Asayiş güçlerimiz kentlerde devriye ve kontrollerini artırarak saldırı, hırsızlık ve yozlaştırma çalışmalarına geçit vermemeye çalışıyor. Halkımızdan da talebimiz söz konusu fiilleri işleyenleri en yakın asayiş birimine bildirmeleridir.
Uyuşturucu kullanımına karşı çeşitli kampanyalar düzenlerken, konu ile ilgili özellikle gençlere yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmalarımız oldu. Cizîr kantonunda halklar arasında fitne ve fesat çıkarmak isteyenler ortaya çıkarılarak adalete teslim edildi.”
Halkları birbirine düşürmek isteyenlere karşı özel önlemler aldıklarını da vurgulayan Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi başkanı Kenan Berakat, “Halklar ve inançlar arasındaki birlik ve beraberliği dinamitlemek isteyenlere inat konseyimize bağlı tüm birimlerimizle halkla iç içe olduk. Kendimizi halktan soyutlamadık.
‘FARKLI HALK VE İNANÇ TOPLULUKLARI İLE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK’
İçişleri konseyi olarak farklı halklardan ve farklı inanç topluluklarından yurttaşlarımız heyetler aracılığıyla ile toplantı ve görüşmeler gerçekleşirdik. Bu toplantı ve görüşmelere birçok kez ben de katıldım. Aynı şekilde farklı halk ve inanç topluklarında olan yurttaşlarımız da bize iadeyi ziyarette bulundular.
Halk arasındaki tartışmalarda ve kavgalarda sulh sağlamak amacıyla çeşitli alternatifler geliştirdik. Halk mahkemelerine intikal etmeden halkın kendi arasında sulh yoluna gitmesi için örgütleyici, gözlemleyici olduk” dedi.
Kentlerde toplumsal savunma güçleri dışında silah bulundurulanların silahlarının asayiş güçlerine teslim etmeleri için bilgilendirme de yaptıklarını belirten Berekat, böylece kentlerdeki silahlanmayı sınırlandırmak ve kontrol altına almak istediklerini de söyledi.
‘TUTUKLULARI TOPLUMA KAZANDIRMAK AMACIYLA EĞİTİMLERE TABİ TUTUYORUZ’
Cezaevlerindeki tutukluların insani koşullarda yaşamasına yönelik çalışmalarının olduğunu da kaydeden Berekat şunları belirtti: “Cezaevlerinde tutukluları yeniden topluma kazandırmak amacıyla eğitimlere tabi tutuyoruz. Tutuklulara meslek kazandırma amacıyla eğitimlerde verdik. Aile görüşlerinin düzenli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için düzenlemeler yaptık.”
Halka da yaşamın her alanında kendilerine yardımcı olma çağrısında bulunan Berekat, “Ortak yaşamı ancak birlikte inşa edebiliriz.
Biz halkların kardeşliği ve halka hizmet temelinde her alanında çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz” dedi.