Bek: Derviş'in ölümü şüpheli, araştırılmalı

Avukat Tugay Bek, Rojavalı mülteci Dilo Derviş'in ölümünün şüpheli olduğunu belirterek, bağımsız ve sivil bir komisyon tarafından araştırılmasını istedi.

Gözetim altında tutulduğu Aşkale Geri Gönderme Merkezi'nde yaşamını yitiren Rojavalı mülteci Dılo Derviş'in ölüm sebebi, "ölü muayene tutanağı"na göre "intihar". Ancak 1.80 boyundaki Derviş'in, atkısı ile kendini ranzaya asarak intihar ettiği iddiası şüpheli. Avukat Tugay Bek, ölümün kendileri için şüpheli olduğunun altını çizdi, bağımsız bir komisyonun ölümü araştırması gerektiğini belirtti.
Rojavalı mülteci Dilo Derviş, 2 yıl önce Adana'ya gelerek, geçici oturma belgesi aldı, tarım işçisi olarak çalışmaya başladı. Derviş, 18 Ağustos 2015 tarihinde toplumsal gösterilere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındı, ertesi gün tutuklandı. 17 Kasım'da Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Ancak serbest bırakılmadı, 10 gün Adana Göç İdaresi Misafirhanesi'nde tutuldu, ardından da Erzurum-Aşkale Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.
Avukatlarına serbest bırakılacağı bilgisi verilen Derviş'in yaşamını yitirdiği 2 Ocak'ta Adana'daki tanıdıklarına telefonla bildirildi. Daha sonra Avukat Tugay Bek'i arayan merkez görevlileri, Derviş'in 31 Aralık'ta intihar ettiğini öne sürdü.
Erzurum'a giden aile ve avukat Bek, Derviş'in cenazesini aldı. Derviş'in Rojava'nın Haseke kentinde toprağa verilecek.

'OLAY YERİ İNCELENMELİ, TANIKLAR DİNLENMELİ?'

Otopsiye ilişkin bilgi veren Avukat Bek, "Otopsi raporu hazır değildi. Ancak ölümü muayene tutanağını aldık. Boyun kırığı ve kızarıklıklar tespit edilmiş. Vücudun başka yerinde darp, cebir, ateşli ya da delici silah yarası olmadığı, bu nedenle intihar etmiş olabileceği belirtilmiş" dedi.
Otopsi raporunun ardından ölümün başka delillerle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Avukat Bek, "Olay yeri incelenmeli, tanıklar dinlenmeli" dedi.
Ölümün şüpheli olduğunun altını çizen Bek, şöyle konuştu: "Derviş'in atkısı ile kendini ranzaya astığı söyleniyor. Geri Gönderme Merkezi'ne gittim. Ancak odasına girmeme izin verilmedi. 1.80 metre boyunda birinin atkı ile kendini ranzaya asması durumunda boynunun kırılmış olması ihtimali zayıf. Bu durum adli tıp uzmanlarının araştıracağı bir alan ancak boyun kırıkları daha yüksek ve iple asılmalarda rastlanan bir durum. Müvekkilimizin örneğinde boyun kırılması ihtimali zayıf. Ayrıca neden tek kişilik odada tutuluyor? Buna ilişkin görevliler makul bir yanıt veremedi. Tek kişi tutulacaksa, neden iki kişinin kaldığı ranzalı bir odaya konuldu? Dolayısıyla 'intihar' açıklaması bizim için şüpheli."
"Serbest bırakılmayı bekleyen biri neden intihar etsin?  Eğer intihar ettiyse, O'nu intihara sevk eden nedenler neler? Bunlar da araştırılmalı" diyen Avukat Bek, "Kurumda psikolog var ancak Derviş'in psikolog ile herhangi bir görüşmesinin olmadığı söylendi. İsyanın ardından tek kişilik bölüme alındığı söyleniyor. İsyan ettiği söylenen diğer mülteciler başka yerlere nakledilmiş. Bu durumda, bu kişilerin de tanık olarak dinlenmesi gerekiyor. Eğer kurumda isyan yaşandıysa bu isyanın neden çıktığının anlaşılması için de bu kişilerle konuşmak zorunlu" dedi.

'OTOPSİ EKSİK YAPILMIŞ'

Avukat Tugay Bek, otopsinin de eksik yapıldığını belirtti ve ekledi: "Bu gibi olaylarda el tırnaklarından da doku örneği alınır. Eğer asma öncesinde bir boğuşma ya da cebir yaşanmışsa maktulün boğuştuğu kişiyi tırmalaması muhtemel. Ya da asılmışsa, o sırada kurtulmak için kendisine hamle yapabilir. Ancak otopside tırnaktan doku örnekleri alınmamış. Savcıdan talep ettik. Kabul etti. Ancak otopsiden sonra cenaze yıkandığı ve çeşitli kimyasallar kullanıldığı için eğer başkasına ait doku örnekleri varsa, kaybolmuş olabilir. Bu durumda deliller ortadan kaldırılmış oluyor.”
Derviş'in ölümünün şüpheli olduğunun altını çizen Avukat Bek, "Gerçeğin kapısının aralanması için, adli makamların yanı sıra bağımsız sivil bir komisyon kurulmalı. Meclis'te de bir komisyon kurularak bu ölümün araştırılması gerekiyor" dedi.

HDP KONUYU MECLİS'E TAŞIDI

HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, Dilo Derviş başta olmak üzere geri gönderme merkezlerinde yaşanan ölümlerin araştırılması için Meclis'te komisyon kurulmasını istedi. Beştaş ayrıca İçişleri Bakanı Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Beştaş, "İddia edilenin aksine ası neticesinde boyun kırığı ve ölümün gerçekleşmesi ancak yüksek mesafeden mümkün olmaktadır. Ranza gibi bir mesafeden asıya bağlı ölüm gerçekleşmeyeceği bilimsel olarak da açık bir durumun ifadesidir. Bu bahisle Dilo Derviş’in ölümü şüpheli bir ölüm olma özelliğini taşımakta, Derviş'in 'isyan çıktığı' gerekçesiyle yapılan baskın sırasında öldürüldüğü ihtimali ağır basmaktadır" dedi. 
Tahliye edilen ve geçici kimlik belgesi ile geçici oturma izni olan Derviş'in neden Aşkale Geri Gönderme Merkezi'nde alıkonulduğunu soran Beştaş, ölümünün araştırılması için bakanlığın bir soruşturma başlatıp başlatmadığını da öğrenmek istedi. Geri Gönderme Merkezi'nde isyanın neden çıktığını da sorun Beştaş, "28 Aralık 2015 günü GGM'ye giden ve tüm gün dışarıda bekleyen avukatların müvekkilleri ile görüşmesi neden sağlanmamıştır? Avukatlara müvekkillerinin durumuna dair bilgi verilmemesinin nedeni nedir? Avukatların olayları yatıştırmak için 'arabulucu olma, yardımcı olma, yetkililerle görüşme' konusundaki ısrarlı teklifleri yetkililerce neden reddedilmiştir?" diye sordu.