Avaşin'de son nefesine kadar direndi

Türk ordusunun işgal saldırılarına karşı son nefesine kadar direnen Avaşin şehidi Devran Ekin, şehadetinden kısa bir süre önce şunları dile getirmişti: "HPG gerillası olarak düşmanın karşısında sonuna kadar mücadele edip, zaferi kazanacağız."

İşgalci Türk ordusu Avaşin’e işgal operasyonu başlattığında HPG gerillası Devran Ekin indirmelerle araziye dağılmaya çalışan Türk askerlerine ilk darbeyi vuran gerillalardan biri olmuştu. 25 Nisan 2021’de Mervanos’a bağlı Şehit Dilgeş alanında Türk askerlerine geçit vermemek için girdiği çatışmada şehit olan Devran Ekin, şehadetinden kısa bir süre önce Türk askerlerinin Zagroslarda yürütülen savaşta düştüğü durumu ve bu savaşın ayrıntılarını ANF’ye değerlendirmiş, şunları dile getirmişti: "Türk askerleri bu arazide kaldıkları yaşam yerlerini dahi iki üç defa tellerle örüyor. Gerilla ne zaman gelip baskın yapacak, sürekli bunun psikolojisini yaşıyor.

Gerillanın baskın, sabotaj ve suikast eylemlerine karşı tedbir alamıyorlar ve bu yüzden askerlerin psikolojisi de hiç rahat değil. Onlar da gerillanın içine girdiği yeni dönemle beraber tarzını değiştirdiğini, küçük, gizli ve profesyonel birimlerle eylemler geliştirdiğini biliyor. Buna rağmen hala 'gerillayı bitirdik' diyebiliyor. Çünkü ellerindeki teknik artık gerilla karşısında işe yaramıyor. Örneğin ellerindeki keşif bu dönemin en ileri teknolojisidir fakat gerilla karşısında hiçbir şey ifade etmiyor. Gerillanın bu tekniği boşa çıkardığını söyleyebiliriz. Türk ordusu da artık ne yapacağını bilmiyor, belini bağladığı tek şey bu keşif uçaklarıdır.

Keşif uçağı olmadan Türk askerleri bu arazide bir adım bile atmıyor. Keşfin olmadığı zamanlarda hareket etse bile gidiş gelişlerinde ölümden beter bir duruma düşüyorlar. Bu anlamda biz Türk askerlerinin psikolojisini iyi biliyoruz. Kendilerini sanki çok başarılılarmış gibi gösteriyorlar fakat öyle değil. Arkadaşların daha önce yaptıkları eylemler var, patlatılan, yakılan araba ve kamyonların enkazları hala bu arazidedir. Bunların parçalarını bile kaldıramıyorlar. Kendi medya yayınlarında gerillanın bittiğini iddia ediyor ancak, her yerde gerillanın yaptığı eylemlerin izleri var. Çok güvendikleri zırhlı araçların hali ortadadır.

DÜŞMAN İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDA RAHAT GEZEMEYECEK

Bu coğrafyaya kimin hakim olduğu ortadadır. Örneğin birçok suikast eylemi gerçekleştirildi. Bu eylemlerden sonra tepelerde düşman askerlerinin psikolojisi bozuldu. Nasıl hareket edeceklerini dahi bilemez oldular. Eğer bir ordunun askerlerinde psikoloji ve moral kalmamışsa, artık hiçbir başarı elde edemezler. Ellerinde kalan tek şey tekniktir, o da gerillanın gizliliği ile etkisiz hale getiriliyor. 2021 yılı içinde yeni bir pratiğe hazırlanıyoruz. Bu pratiğin daha çetin geçeceğini biliyoruz. Bu pratik içerisinde aldığımız sorumluluklar ile mücadele edeceğiz. Suikast, sabotaj ya da farklı yeni taktikler ile düşmanı darbelemek hedefimizdir.

Düşmanı ‘gerillanın elinden aldım, temizledim’ dediği alanlarda asla rahat bırakmayacağız. Eğer bir varlıkları olacaksa da mutlaka bedel verecekler. Kürdistan topraklarına attığı her adımdan geriye bedelsiz dönmeyecekler. Bedel verecekler ve öyle gidecekler. Eğer çıkmazlarsa da her gün bedel verecekler. Türk askerleri de bunu iyi biliyor. Doğru, bir savaşın içine girdi ama o savaşın içinde kaldı ve çıkamıyor da. Biz HPG gerillası olarak bu düşmanın karşısında sonuna kadar mücadele edip, zaferi kazanacağız."