Amed ve Batman'da kayıp eylemleri devam etti

İHD ve kayıp yakınları, Amed ile Batman'da adalet arayışlarına devam etti. Eylemde konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Asla yılmayacağız" mesajı verdi.

AMED
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri eylemin 551’incisini gerçekleştirdi. İHD şube binasında düzenlenen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, yerleri gasp edilen Mardin ve Amed büyükşehir belediyesi eşbaşkanları Ahmet Türk ve Adnan Selçuk Mızraklı, HDP’li vekiller, İHD’li yöneticiler ve kayıp yakınları katıldı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, faili meçhul cinayetlerle Kürt halkını sindirmeye çalışanlara karşı her zaman hesap soracaklarını, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini kaydetti. Demokratik bir gelecek için mücadele ettiklerini belirten Türk, “Demokratik gelecek için asla ve asla yılmayacağız. Bütün kirli oyunlarını bozacağımıza inanıyoruz. Biliyoruz ki bu sessiz kalanlar, faili meçhul cinayetlerin adeta adresi olanlar, bilsinler ki hiçbir olay hiçbir geçmiş hesapsız kalmayacaktır” diye konuştu. 
Başka ülkelerde yaşanan faili meçhul cinayetlerin bir bir aydınlatıldığını anımsatan Türk, Türkiye’de ise demokrasi adına yola çıkanların anti demokratik uygulamalarla bu süreci götürmeye çalıştıklarını ifade etti. Kayıp yakınlarının her hafta kayıplarına dikkat çekmek için bir araya geldiğini ifade eden Türk, “Maalesef gözler görmüyor, kulaklar sağır. O günler gelecek. Özgür ve demokratik bir gelecek için mücadele edenler daha güçlü bir şekilde seslerini çıkaracaktır” dedi.
Ardından konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, hakikat, adalet ve vicdan için 551 haftadır faillerin yargılanmasını sağlamak, devletin tüm kurumlarıyla işlediği insan hakları ihlalleri karşısında annelerden, yakınlarından özür dilemelerini sağlamak için bir arada olduklarını vurguladı.
Zeytun, annelerin ve insan hakları savunucuları olarak verdikleri mücadelenin bir gün sonlanacağını ve adaletin yerini bulacağı inancını taşıdıklarını belirtti. Belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasını seçme ve seçilme hakkının ağır ihlali ve irade gaspı olarak değerlendiren Zeytun, “Biz bu durumu demokrasinin göstergesi olan seçme seçilme hakkının yok edilmesi, irade gaspı olarak değerlendiriyoruz. Bu haksızlığın derhal sonlandırılıp eşbaşkanların görevlerinin başına gelmesinin Kürde bir saygının gereği olarak nitelendiriyoruz. Adalet mücadelesinin bir bütün olduğunu, hukuksuzluğun her kesime yansıdığını ve bunun ancak dayanışmayla mücadeleyle sonlandırılacağını belirtiyoruz” diye konuştu.
İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan ise, Amed'in Hazro ilçesinde 18 Mart 1993 tarihinde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Ahmet Şahin’in hikâyesini anlattı.

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları da İHD Batman Şubesi öncülüğünde 457'nci kez bir araya geldi. Valilik kararıyla yaklaşık bir yıldır dışarıda yapılması engellenen eyleme ÖHD'li avukatlar, HDP Batman İl Örgütü yöneticileri ve insan hakları savunucuları katılarak destek verdi. 
İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, cezasızlık politikasının sürdürüldüğünü ifade ederek, Amed'in Silvan ilçesi Yolaç (Susa) köyünden 1992 yılında aynı aileden Habip, Mehmet Nuri, Vedat ve Ahmet Fidancı'nın yüzü maskeli 13 kişi tarafından kolları ve ayakları bağlanarak Yukarı Veysi köyünde kurşuna dizilme hikâyelerini anlattı.