Amed'deki Demokrasi Nöbeti büyüyor

Amed'deki Demokrasi Nöbeti büyüyerek devam ediyor.

Amed'de kayyum gasbına karşı Demokrasi Nöbeti, 27’nci gününde Lise Caddesi’nde devam etti. Nöbetin tutulduğu nokta polis bariyerleriyle çevrildi. HDP’li milletvekili ve çok sayıda kişinin katıldığı nöbet, slogan ve alkışlarla başladı. Yerine kayyum atanan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın nöbete katılmasıyla, halk “Direne direne kazanacağız” sloganı attı. 

Nöbete Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu bileşeni Kiği, Karakoçan, Adaklı, Yayladere ve Yedisu Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYYDER) yöneticileri, Türk Mimar ve Mühendisler Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ve yöneticileri, Dersim Akpazar Beldesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Van Temsilcisi Baran Karakoyun katıldı. 

'BİR HALK YOK SAYILIYOR'

Nöbette konuşan Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu bileşeni KAYYDER Eşbaşkanı  Tuncay Gökçe, halkın iradesine atanan kayyumu kabul etmeyeceğini belirterek, "Halkın iradesini geri verin. Dün 'Seçimle gelen seçimle gider' diyenler, bir halkı yok sayarak kayyum atadı. Bu yanlıştan derhal dönülsün" dedi. 

Kürdistani partiler adına konuşan HDP’li Amed Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sedat Doğan, "Doğamıza, dilimize, kültürümüze kayyum atanmış durumda. ‘Kandil’e para gönderildi’ deniliyor. Bu ne zaman deniliyor? 1 Nisan'da, seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden biz bu parayı nereden bulmuş olabiliriz?" diye sordu. 

'BİRLİK OLUP CEVAP VERELİM'

Dersim'in Akpazar (Per) Beldesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi ise, AKP'nin halkın iradesine kayyum atadığını belirterek, buna karşı süren direnişle dayanışma içinde olma çağrısında bulundu.  

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek de, "Hızla yıkılan bu siyasi iktidarın kayyum ataması, AKP yıkımının göstergesidir. Solcular, sosyalistler, devrimciler olarak bir araya gelip bu irade tanımayanlara cevap olalım" diyerek, dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. 

DÜNYA DAMA ŞAMPİYONU DA KATILDI

Daha sonra Dünya Dama Şampiyonu, Amedli Nihat Aydın, Mızraklı’ya plaket ve bir kitap hediye etti. Kuveyt'te gerçekleştirilen 7 ülkeden yaklaşık 50 kişinin katıldığı turnuvada şampiyon olan Aydın, Mızraklı’nın tekrardan görevine iade edilmesini talep etti. 

Nöbet, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.