Amed'de yerel yönetimler paneli

Amed'de "Dünden Bugüne Yerel Yönetimler" paneli düzenlendi.

Amed Büyükşehir Belediyesi'nin önceki başkanlarından Mehdi Zana ve görevi gasp edilen Eşbaşkan Selçuk Mızraklı'nın katılımıyla "Dünden Bugüne Yerel Yönetimler" adlı panel Mali Müşavirler Odası’nda düzenlendi. Modetörlüğünü Avukat Neşet Girasun'nun yaptığı panelde, HDP Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Kürdistani Partiler ve yurttaşlar katıldı. Moderatör Girasun, Kürtlerin yerel yönetimdeki rolüne değinerek, Kürt iradesine uygulanan politikanın değişmediğini hatırlattı.

‘VATAN BİZİM'

Panelde ilk olarak konuşan Mehdi Zana uzun bir süredir Avrupa’da yaşadığını anımsatarak, "Tüm Avrupa devletleri ve Amerika'yı dolaşarak Kürtler üzerinde yaratılan hak ihlallerini anlattım. Benim için parti yok. Benim için Kürt var. Kürtlerin mücadelesi var" diye konuştu.  Zana, "Vatan bizim vatanımız ama terörist olan biziz, onlara göre. Erdoğan iktidara gelmeden Kürtlerden bahsediyordu şimdi ise bahsetmiyor. Eğer biri seni övüyor ya da sırtını sıvazlıyorsa bunun bir çıkarı vardır. Ve köprüyü geçene kadar seni sever gibi yapar. Birlik içinde hareket edeceğiz, başka çaremiz yok. Kürtler kadar zulüm gören bir halk yoktur, buna karşın direniş de var. Direnenler var. Şeyh Said döneminde Kürtlerin öldürülmesi esnasında kurşun kullanmayan bir komutan gerekçesini 'Bu Kürt'tür buna para harcamayın' demişti. Yüzyıllardır devam eden zihniyet değişmedi" dedi.

‘BARBARLIĞA GEÇİT VERMEYİZ'

Eşbaşkan Mızraklı da, bir arada olmanın ve örgütlenmenin önemine dikkati çekerek, toplumların kendi kimliğiyle mücadele yürüttüğünü, Kürtlerin de Kürt kimliğiyle mücadele yürüttüğünü dile getirerek, "Kendi kimliğimi yaşamazsak biz biz olmaktan çıkarız. Kürtler kimsenin tavuğun kış demedi. Barbarlık ve talan yok. Barbarlar geldiği zaman da onlara karşı direniriz. Bu Cengiz olsun Moğol olsun kim olursa olsun" diye konuştu.  Kürt Belediyeciliğinde Kürtlerin kendi rengini yansıttığını vurgulayan Mızraklı, şöyle devam etti: "Kürtler kendi rengini yansıttığında ceberut devlet anlayışı devreye giriyor. Kadın kurumları, Kürtçe öğreten çocuk kurumlarına saldırı oldu. 4 Aylık süreçte bunları tekrardan toplamaya çalıştı. Festivaller başlayarak insanları dışarıya çıkardık. Kürt kültürü için çalışmaları hızla başlattık. Bu topraklar bizim, kültürü, dili, bizim, gelişmesi için çalışmalıyız. Daima dik durduk, dik duracağız. Bizi seçen onurlu halk için dik duracağız."
Mızraklı, Kürdün iradesine 4 ay bile tahammül edemeyenlerin belediyeye kayyum atadığını belirterek, şunları söyledi: “Belediye önünde bulunan Asurlar mitolojisinde ‘Lamassus’ olarak isimlendirilen 2 aslan başlı heykel kaldırılmıştı. Biz heykellerin nereye gittiğine ilişkin bilgi alamadığımız için heykel sanatı ile ilgilenenler ile anlaşıp, yenisi için bütçe ayırdık. Ancak heykeller gelmeden kayyum atadılar.”
Yapılan konuşmaların ardından panelde soru cevaba geçildi.