Amed'de polis engeline rağmen direniş sürüyor

Amed'de kayyum işgaline karşı direniş sürüyor. Eylemde yapılan açıklamalarda, halkın direnerek kazanacağı mesajı verildi.

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı başlatılan oturma eylemi Amed'de 13'üncü gününde. Büyükşehir belediyesi hizmet binasına çıkan Lise Caddesi’nde buluşan kitle, “Amed ya me ye”,  “Direne direne kazanacağız”, “Kayyuma karşı omuz omuza” ve "Merdin ya me ye rumeta me ye” sloganlarını attı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Semra Güzel, Ahmet Şık, Hişyar Özsoy, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk katıldı. Ayrıca eylemde Amed Gençlik Örgütleri, Amed Barosu avukatları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri de bulundu.

POLİS ENGELİ AŞILDI

Alana bir çok yerden girişler olurken "Gençlik gelecek, kayyum gidecek" yazılı pankart taşımak isteyen Amed Gençlik Örgütleri polis engellemesi ile karşılaştı. Tüm engellemelere rağmen kitle alana pankartla giriş yaptı. Serbest kürsüde konuşanlar, iradelerine sahip çıkacaklarını vurgularken, dengbejler kilamlarını söyledi.

TÜRK: HALK ONLARA BAŞARAMAYACAKLARINI GÖSTERİYOR

Oturma eyleminde kurulan serbest kürsüde konuşmasını yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, 13 gündür devam eden direnişi selamlayarak, "Halkımız iyi biliyor ki verdiğimiz  mücadele halk mücadelesidir. Kendilerini haklı çıkarmak için çok yalan arttlar. Ancak halkımız 31 Mart'ta bu yalanlarını ortaya çıkardı. Baskı ile halkımızı sindirmek istiyorlar. Ancak bunu başaramayacaklarını bu halk onlara gösterdi. Göstermeye de devam ediyor" dedi.

GENÇLER: SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRECEĞİZ

Ardından yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Gençlik Meclisi üyesi Yaşar Kılıç, gençlik olarak halkın mücadelesini selamladıklarını dile getirerek 13 gündür alanlarda direndiklerini söyledi. Yaşar, "Bizler bu halkın çocuklarıyız. Kürt gençleri olarak halkımıza karşı sorumluluklarımız var. Dehaklar olduğu sürece Demirci Kawalar'ın da olduğunu göstereceğiz. Yaşasın birleşik, onurlu mücadelemiz" diye kaydetti.

BARIŞ AKADEMİSYENİ: BU SUÇA DA ORTAK OLMAYACAĞIZ!

'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisi imzacılarından Dilek Hathatoğlu ise imza attıkları barış bildirisindeki suçların bu bölgede yaşatıldığını belirterek, "O suçlar Sur'da,  Yüksekova'da, Cizre'de, Nusaybin'de işlendi. Bu suçların bizim adımıza, bizim refahımız için işlendiği yutturulmaya çalışıldı. Bu noktada bizim elimizden gelen bu suça ortak olmayacağız demek oldu. O zaman nasıl bu suçlara ortak olmadık, bu suçlara karşı çıktık, şimdi de çıkıyoruz. Bulunduğumuz yerlerde mücadeleyi yükseltmeye çalışıyoruz. Hep birlikte direneceğimizi ve mutlaka kazanacağımızı biliyoruz" diye konuştu.

AYDIN: YASA DIŞI KAYYUMA BİNLER DİRENİYOR

Son olarak söz alan Amed Baro Başkanı Cihan Aydın yasa dışı kayyum kararına karşı direnen binlerin olduğunu kaydederek, "Siyasi irade kayyum atamalarından rahatsız.  Beşi bir yerde komutanları 40 yıl önce gördük. Şimdi de bunun devamı yaşatılmaya çalışılıyor. Ulusal ve uluslararası suç olan kayyumun yasal anlamda ceza almasını sağlamak için başvurularımız olacak. Mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
Eylem, konuşmaların ardından 10 dakikalık oturma eylemi sonrası sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.