Amed'de 48. gün: Savaşı Öcalan bitirebilir

Demokrasi Nöbeti’nin 48’inci gününde konuşan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Sayın Öcalan savaşı bitirebilir" dedi.

Kayyum gasplarına karşı Demokrasi Nöbetleri, 48’inci gününde devam etti. Abluka altında bulunan Amed Büyükşehir Belediyesi’nin karşısında bulunan Lise Caddesi’nde süren nöbete, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, HDP milletvekilleri, Almanya Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Kirsten Lühmann, HDP Gençlik Meclisi ve Genç Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi katıldı. Nöbete, aralarında yönetmen Çayan Demirel’inde bulunduğu, İstanbul ve Ankara’dan gelen Barış ve Sinema Platformu da destek verdi.

‘KAYYUMUN HEDEFİNDE DİLİMİZ VE KÜLTÜRÜMÜZ VAR'

Şarkı ve sloganlarla başlayan nöbet eyleminde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, kayyumun kadınların, gençlerin iradesini ve Kürt dilini hedef aldığını ifade ederek, “Kültürümüzü, tarihimizi yasaklayarak bizleri bizlere unutturmaya çalıyorlar. Kürt diline sahip çıkacağız. Her yerde kullanıp yaşamın dili haline getireceğiz” dedi.

SİNEMACILARDAN DESTEK

“Özgür sinema özgür amed diyoruz” diyen Barış ve Sinema Platformu Sözcüsü Bingöl Elmas ise, sinemacıların Amed halkı ile dayanışmak için nöbet alanında olduklarını kaydederek, halkın iradesini gasp edelerin başaramayacağını belirtti.

KURTULAN: SONLARI YAKLAŞIYOR!

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da, Kürt sorununun demokratik çözümünün imkanlar dahilinde olduğunun altını çizerek, bu sorunun akıl ve mantık çerçevesinde kurulacak diyalog yoluyla çözülebileceğini kaydetti. “Kürt sorununun demokratik çözümü mutlaka elzemdir” diyen Kurtulan, “Bunu güvenlikçi politikalarla çözemezsiniz. Sizden öncekiler de çok istedi. Olmadı, yapamadılar. Şimdi siz de yapamayacaksınız. Nitekim sonunuz yaklaşıyor. Artık yüzde 40+1’i kamuoyunun önüne getirdiğinize göre, bu sonucu artık sizde görüyorsunuz” diye konuştu.

‘ÖCALAN SAVAŞI BİTİREBİLİR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Bir haftada savaşı bitirebilirim” ifadelerini hatırlatan Kurtulan, bunun mümkün olduğunu ve halkın da onu desteklediğini dile getirdi. Savaş politikalarından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulan, “Barışmak diyalogla sağlanabilir. Sayın Öcalan’a bir şans verilirse bu savaş bitebilir. Ve kendisi hazır olduğunu söylüyor. Toplum da arkasında duruyor. Türkiye’nin en büyük sorunu olan Kürt Sorunu demokratik bir şekilde çözülebilir” dedi.