Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Amed'de 10. gün: Kurtuluş direnişte!

Kayyum işgaline karşı Amed'deki direniş 10. gününde. Eylemde yapılan açıklamalarda, CHP'ye 'ciddi tutum alma' çağrısı yapıldı. Eylemde, "Kurtuluş direnişte" mesajı verildi.

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesi üzerine Amed'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ile halk tarafından Lise Caddesi’nde başlatılan oturma eylemi 10'uncu gününde. Eyleme HDP milletvekilleri, yeri gasp edilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, tutsak aileleri ve beyaz tülbentli anneler, Sol Gelecek Partisi (SGP), Yeşiller Sol Parti, Devrimci Parti (DP) genel başkanları, Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Garip Kaplan ve çok sayıda kişi katıldı.
Eylem boyunca şarkılarla direnişini sürdüren halk, sık sık sloganlar da attı.
Oturma eylemi sırasında serbest mikrofon ile halk, kayyumlara ve saldırılara dönük değerlendirme yaptı. 

'CHP CİDDİ BİR TUTUM ALMALI'

Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Garip Kaplan, kayyum atamanın siyasi bir darbe olduğunu dile getirdi. "Hep birlikte mücadele etmeliyiz. Ayrı duramayız. CHP Genel Başkanı ve milletvekilleri bu darbe karşısında derhal ciddi bir tutum almalı ve Kürt halkının yanında yer almalıdır” diyen Garip, şunlar ekledi: “Alevi toplumu olarak haklı mücadelenizi destekliyoruz ve yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız.

DAYANIŞMAYLA KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ

"Eyleme katılan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal da, AKP’nin seçimi kaybetme intikamını kısa sürede kayyumlar atayarak belediyelerden almaya çalıştığını belirtti. Tutal, “Bu sürecin tüm demokrasi güçleri ile karşısında durmak zorundayız. Avrupa Yeşiller Partisi Başkanı Monica Frassoni de bugün sürece ilişkin dayanışma açıklaması yapıyor. Birlikte dayanışma içinde olarak kayyumları göndereceğiz” dedi.

'SURİYE VE İSTANBUL'UN İNTİKÂMI MI?'

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Temsilcisi Sezgin Kartal, kayyumların açıklamalarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Başladığımız yerden devam edeceğiz, diyorsunuz. Nereden başladınız da devam edeceksiniz? Darbe üstüne darbe yaptınız, ona mı devam ediyorsunuz? Suriye'nin intikâmını Van'dan, Mardin'den mi alıyorsunuz? İstanbul'un intikâmını Amed'den mi alacaksınız? Belediye paralarıyla aldığınız milyonluk tespihlerle, yediğiniz tonlarca baklavayla mı devam edeceksiniz? Kürt halkı, Türkiye halkları buna izin vermeyecek ve iradeleriyle seçtikleri başkanlarla bu yola devam edeceklerdir. Size utanmayı da Kürt halkı öğretecektir. Direnişimizle hepsini tarihin çöplüğüne göndereceğiz.”

'KAYYUMLARI GÖNDERMEK BOYNUMUZUN BORCU'

Amed, Mardin ve Van halkının büyük bir irade mücadelesi yürüttüğünü belirten Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, şöyle konuştu: “Ankara'dan buraya direnişin bu bir parçası olduğumuz için geldik. Önemli olan bu direnişi birlikte yükseltmektir. Kayyumları bu kentlerden göndermek boynumuzun borcudur. Direnişimizden ve mücadelemizden asla geri adım atmayacağız. 3 kişi de kalsak, 5 kişi de kalsak bu mücadele sürecek. Buradaki mücadele her şeyi belirleyecektir. Bu yalnızca Kürt halkının değil, tüm halklarının iradesinin gasp edilmesidir. Hepimiz bu direnişin bir ayağıyız ve ayağı olmaya da devam edeceğiz. Şu an bütün kesimler bu irade gaspına karşı alanlarda ve mücadele ediyor. Amed'e, Van'a, Mardin'e ses veriyor. Yerde sürükledikleri 80 yaşındaki ananın direnişinden korkuyorlar. Özellikle kadınlardan korkuyorlar. Bu darbenin bir amacı da eşbaşkanlık sistemine saldırıdır. Geldikleri gibi önce kadın kurumlarını kapatmışlardı. Korkmakta haklılar. Kadınlar asla vazgeçmedi ve vazgeçmeyeceğiz. Cezaevinde olan ve devlete boyun eğmeyen kadınlar adına da direniyoruz."

'DİRENİRSEK KURTULURUZ'

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Barış Anneleri’ni işaret ederek, "Onlarla kazanacağız, onların beyaz tülbentleriyle kazanacağız. Sokakta direnen kadınların inancıyla korku duvarları yıkıldı” ifadelerine yer verdi. “AKP ve MHP ittifakı Suriye'de sıkıştı, Türkiye'de sıkıştı. Yaptıklarını beka sorunu olarak görüyorlar” diyen Şahin, “İşte bugün bu alanda, karanlıklar içerisinde aydınlıklar beliriyor. Devlet faşizmine karşı alanda direnen tüm halka selam olsun. Bugün burada mücadele yürütüyorsak, yarın İstanbul'da da yürütmek zorundayız. Kurtuluş yolu bellidir, bu yol bu direnişi sahiplenmekten geçiyor. Başka kurtuluşumuz yok. Ya direnerek kazanacağız, ya direnerek kazanacağız ama kazanacağız" diye belirtti.  

SESSİZ KALANLARA...

“Kayyum hukuksuzluğunu onaylamayan ama suskunluk içinde olanlara” seslenen HDP Milletvekili Ahmet Şık, şu açıklamalarda bulundu: "Bugün sadece Amed'e, Mardin'e, Van'a değil, İstanbul'a, İzmir'e, Amasya'ya, Muğla'ya da kayyım atanmıştır. Bugün bir halkın iradesi yok sayılıyorsa bu tüm ülke halklarını etkilemelidir. Kürt halkına yapılan tüm ülke halklarına yapılmaktadır. Kürtler de tüm Türkiye halkları gibi seçme ve seçilme hakkına sahiplerdir. Demokrasiye ya sahip çıkacaksınız ya da çıkmayacaksınız. Tercih sizin. Bu tercih sizin ve çocuklarınızın da geleceğini belirleyecektir. Tüm saldırılara rağmen diz çöktüremedikleri bu halka diz çöktürmeye çalışanlar iyi bilsin: Güçlüyüz ve biz kazanacağız. Vardık, varız ve var olacağız." 
Açıklamanın ardından kitle, 5 dakikalık oturma eylemine geçti. Oturma eyleminin sonrasında kitle, sloganlarla dağıldı.