AKP’nin kirli işlerinin yürütücüleri: ‘Ocak’ dernekleri ve yerli işbirlikçiler

AKP’nin uyuşturucu, fuhuş, kara para aklama ve askeri saldırılarda yer almaları için kurduğu/kurdurduğu ‘ocak’ ibareli dernekler, Kürdistan’da fiziksel ve kültürel soykırım faaliyetleri yürütüyor.

AKP-MHP faşist bloğu tamamen bir savaş hükümeti olarak varlığını sürdürmektedir. Hem de bildiğimiz sıradan bir savaş değil; iç savaşa odaklanmış, muhalifler ile Kürtleri fiziksel ve sosyal kırımdan geçirecek bir ajandaya sahip. Bu öyle mesnetsiz bir iddia değil. Kürdistan’ın neredeyse tüm sathında yoksullaştırma, ajanlaştırma, fuhuş ve uyuşturucu faaliyetlerinin yanı sıra paramiliter yapılarla fiziksel kırımı dayatmaktadır. Son günlerde Cizre’de yaşanan birkaç ‘aile arasında’ cereyan etmiş gibi görünen ama esasında devlete yakınlığı ile bilinen, işbirliği halinde olan aileler ile özgürlük mücadelesine yakınlığıyla bilinen yurtsever arasında vuku bulmaktadır.

SOYLU’NUN YENİ GÖZDESİ: CELİL BEGDAŞ

Mevcut faşist hükümet, Soylu’ya tam yetki vererek Kürdistan coğrafyasında kaos ve çatışma zemini yaratmasını istemişlerdir. Bundan dolayıdır ki HDP Amed İl Örgütü önünde oturtulan aileler, bu ailelere polis korumasında yaşayarak ‘liderlik’ yapan Celil Begdaş isimli şahıs kentte mafyatik eylemler sergilemektedir. Tabiri caizse kendisine yanlışlıkla bakanlara bile çatan, küfürler savuran ve fiziksel saldırıya kadar vardıran pratikleri ile kentte Soylu’nun yansıması gibi gezinmektedir.

AYNI GÜN KURULAN DERNEKLER

Yine emniyet içerisinde resmi ve gayri resmi polislerin, Kürdistan kentlerinde çete mensupları gibi hareket etmeleri ve ‘STK’ adı altında dernekler kurarak/kurdurarak Kürt toplumunu tehdit eden, asimile eden ve yozlaştıran faaliyetler yürütmektedir. Bu derneklerin ezici çoğunluğu, 15 Temmuz kontrollü darbe girişimi sırasında kuruldukları, web sitelerinden görülüyor. Hatta detaylı araştırmalar yapıldığında, birkaçının aynı gün içerisinde, aynı mülki amirliğin dernekler masasına başvurular yaptığı görülecektir. Bunların sayıları yaklaşık 40’tır.

TÜM KİRLİ İŞLERİN YÜRÜTÜCÜLERİ

Söz konusu bu derneklerin sadece ‘ocak’ ibaresi taşıyanları ele alacağız. Bunların dışında da onlarca dernek, iktidarın kirli politikalarına hizmet etmektedirler. Ancak, ocak ibaresi barındıran derneklerin küçük bir kısmı darbeden önce, büyük bir kısmı ise darbeden sonra kurulmuşlardır. İlk kurulduklarında her ne kadar darbenin olası artçılarını engellemek için paramiliter güç devşirmek amaçlansa da şimdilerde kara para aklama, askeri eğitimler alıp Türk devletinin Kürtlere karşı yürüttüğü soykırım saldırılarında aktif rol almak, fuhuş ve uyuşturucu ticaretini yönlendirmek ve Kürt kentlerinde ajanlaştırma politikalarına hız vermek için kullanılmaktadırlar. Kürdistan’daki şubelerinde de mümkün mertebe yerel işbirlikçilere ihtiyaç duymaktadırlar.

ENSARİOĞULLARI VE ARZUOĞULLARI AİLELERİ

Ocak dernekleri, Kürdistan’da oluşturdukları ağları evvelden beri devletle içli dışlı olan aileler aracılığıyla yapmaktadır. Örneğin kara para aklama, uyuşturucu trafiği ve benzeri mafyatik işler Amed’de Ensarioğulları ve Arzuoğulları ailelerinin bireyleriyle birlikte yönetilmektedir. Kaldı ki bu ailelerden iki kişi de zamanında AKP’de ‘milletvekilliği’ yapmışlardı; Galip Ensarioğlu ve Kutbettin Arzu. Yine Kürdistan’ın iç kesimleri, bu derneklerin hedefleri arasında yer almaktadır. Şırnak, Cizre, Gever, Batman gibi kentlerde polisler, askerler, korucular ve yerel işbirlikçiler bu dernekler üzerinden yönetilmektedirler.

İŞBİRLİKÇİ BARKIN AİLESİNİN GEÇMİŞİ

Geçtiğimiz günlerde Silopi’de Sakine Külter isimli kadını bıçaklayarak katlettikten sonra yüzünü yakıp çöplüğe atan İbrahim Barkın’ı hatırlıyoruz. Katil ve tecavüzcü Barkın, öyle sıradan seçilmiş biri değil. Ailesi, Silopi’nin yerlilerinden ve Başverimli Beldesi’ndendir. Bu aile, hiçbir zaman muhalif veya sol tandanslı bir siyaseti desteklememiştir. Çok partili Türkiye siyaseti hakim olduğundan beri DP, MHP, MSP, DYP,  ANAP ve AKP’yi desteklemişlerdir. Ezelden beri devletin işbirlikçisi olmuşlar ve bu vesileyle kamu kurumlarında yer edinmişlerdir. Dikkat edilirse katil İbrahim Barkın da İl Özel İdare’de çalışmaktadır. Üstelik Barkın, çalıştığı kuruma bir gün bile uğramış değil. AKP’nin kirli işlerini yönetmenin ve şube başkanı olduğu Özel Harekat Derneği’nin sosyal kırım politikalarını yürütmenin ödülü olarak İl Özel İdare’de işe alınmış ancak işe gitmeden her ay maaşını aldığı ve sigortasının yatırıldığı öğrenildi.

AMCASI DA SOYLU’NUN ‘ADAMI’ İDİ

Katil Barkın, aynı zamanda Soylu’nun ahbabı ve adı yolsuzlukla malul olan Halit Barkın’ın da yeğenidir. Halit Barkın, tamamen Soylu’nun komutasında olan Milli Beka Harekatı’nın Cizre Şube başkanı idi. Cizre’de duvar ustası olan Halit Barkın, kısa bir süre içerisinde inşaat işinde yolsuzluklar yapıp, milyonlarca lira para çarpmıştı. Cizre Belediyesi kayyumunun da desteğini alarak yaptığı bu yolsuzluklarla birçok kişiyi de mağdur etmişti. İş vaadiyle de insanlardan para alan Halit Barkın, derneğin üyelerinden ve Cizre halkından ‘Size iş sağlarım’ vaadiyle tam olarak 5 milyon Türk Lirası toplayıp kayıplara karışmıştı.

İBRAHİM BARKIN VE DERNEK İLİŞKİSİ

Barkın ailesinin devletle işbirliği ve yolsuzluklarla dolu hikayesinin özetini böylelikle aktarmış olduk. Gelelim kadın katili, tecavüzcü İbrahim Barkın’ın Özel Hareket Ocakları Derneği’ndeki (ÖHOD) görevine. Dernek, özel harekat polislerinin üye olduğu bir dernektir. Bu dernek de AKP’nin kirli işlerini yapmak için kurulmuştur. Nasıl ki Milli Beka Harekatı’nda gördüğümüz gibi. İbrahim Barkın’ın devlet işbirlikçisi olmasından kaynaklı ÖHOD’un Şırnak il şube başkanlığına getiriliyor. Barkın’ın hem yerelden bir şahıs olması hem de sivil kimlikli olması dernek içerisinde olup bitenleri kamufle etmiş olacaktı. Derneğin kentte ve ilçelerinde kadınları düşürme, çek-senet işlerinde usulsüzlük, ihaleye fesat karıştırma, yöredeki gençleri düşürmek için randevu evleri açma ve uyuşturucu trafiği işlerinde faaliyet gösterdiği öğrenildi. Derneğin diğer polis üyelerinin yaptığı bu kirli işlerde, Barkın’ın sivil kimlikli olmasının çok faydası oluyor. Çünkü, işlerinde olası afişe olmasında derneğin sivil kimlikli vitrini hedef haline gelecekti. O yüzdendir ki Barkın’a bu işlerle uğraştığı için kamu kurumlarından maaş bağlanmış, üstelik o işe gitmemesine rağmen.

DEŞİFRE OLUNCA TEHDİTLERE BAŞLADILAR

Özel Harekat Ocakları Derneği Şırnak Şube Başkanı olan Barkın’ın devletin kirli odakları ile ilişkisi, Sakine Külter’i katletmesinden deşifre oldu. Kaldı ki daha önce cılız bir sesle ve bu bilgilerin cüzi bir kısmı ile olsa da halk içerinden konuşulmuş ancak sivil polisler tarafından tehditler savrulunca bölge halkı umumi ortamlarda konuşmamaya özen göstermiş.

OCAK DERNEKLERİNİ LİSTESİ

Peki Barkın’ın il şube başkanı olduğu derneğin dışında dernekler var mı? Bu dernekler hangileridir? Tamamen paramiliter eleman yetiştiren, devletin tüm kirli işlerini yürüten ayakçıların doluşturulduğu ocak derneklerinin alfabetik sıralaması şöyle;

15 Temmuz Anadolu Derneği, 15 Temmuz Milli İrade Ocakları Derneği, Ahi Ocakları Derneği, Ahmet Yesevi Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği, Ak Alem Ocakları Derneği, Ak Ocakları Derneği, Ak Ülküm Ocakları Derneği, Alperen Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Anadolu Diriliş Ocakları 1071 Derneği, Anadolu Ocakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Ata Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği, Ayyıldız Ocakları Derneği, Başyücelik Ocakları Kültür ve Dayanışma Derneği, Büyük Doğu Fikir Ocakları Derneği, Büyük Göktürk Ocakları Derneği, Cennet Mekan Sultan Abdulhamid Han Kültür ve Eğitim Ocakları Derneği, Devleti Aliyye Ocakları Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Enderun Ocakları Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Ergenekon Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği, Ertuğrul Ocakları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Göktuğ Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, İstiklal Ocakları Derneği, Kızılelma Ak Ocakları Derneği, Kızılelma Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği, Osmanlı Diriliş Ocakları Derneği, Osmanlı Ocakları 1299 Derneği, Osmanlı Ocakları 1453 Derneği, Osmanlı Ocakları Derneği, Osmanlı Ocakları Kültür ve Dayanışma Derneği, Osmanlı Turan Ocakları Derneği, Önce Vatan Ocakları Derneği, Öz Hilal Ocakları Kültür ve Eğitim Derneği, Özel Harekat Ocakları Derneği, Reis Ocakları Derneği, Selçuklu Ocakları Derneği, Tüm Gençler Yardımlaşma Ocakları Derneği ve Yeniçeri Ocakları Derneği.