Ailelerin nöbeti sürüyor: Taleplerimiz herkes için

Amed'de ATK önünde bir araya gelen tutsak yakınları, "Taleplerimiz toplumsaldır" dedi, duyarlılık çağrısında bulundu.

 

Amed'de hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, 177. gününde Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde devam etti. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) katıldı.
 
Tutsak yakını Herdem Merwani, cezaevindeki sorunların her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "Bir ülkede demokrasiden bahsediliyorsa cezaevlerinin durumlarına bakılmalı” dedi. Aylardır Adalet Nöbeti’nde olduklarını ancak hiçbir taleplerinin yerine getirilmediğini söyleyen Merwani, “Hastalar tutuklular serbest bırakılmadı, infazlar yakılmaya devam etti" şeklinde konuştu.
 
Tutsakların tek kişilik hücreye atıldığını ve hastaneye götürülmediğini anlatan Merwani, “Hasta tutukluları durumları ağır olmasına rağmen başka cezaevlerine sürgün ediyorlar. Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz; taleplerimizi duysun ve bir çözüm bulsun. Denetimli serbestlik bütün tutuklular için geçerli olmalı. Siyasi partiler, sesimize kulak versin.  Artık yeter. Taleplerimiz toplumsaldır, bütün insanlık içindir" dedi.
 
VAN
Van’daki Adalet Nöbeti’ni dışarıya taşıyan ailelerin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kampüsü içerisinde bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde yapmak istedikleri açıklamaya engel olundu. ATK binasını ablukaya alan polisler, ailelerin açıklamasını engelledi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Serhat Göç Araştırmaları Derneği yöneticileri de ailelere destek vermek için geldi. Van Valiliği’nin "yasaklama" gerekçesini öne süren polis, grubun ATK binası önünde açıklama yapmasına engel oldu. Aileler kararı protesto etti.