Ailelerin Adalet Nöbeti sürüyor: Cezaevlerinde zulüm var-YENİLENDİ

Tutsak yakınları, tahliyeleri engellenen tutsakların özgürlüğünü istedi, "Cezaevlerinde zulüm var" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, 183’üncü gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılan açıklama ile devam etti. Eyleme tutsak yakınlarının yanı sıra, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri, Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kayapınar İlçe Örgütü üyeleri katıldı.

Açıklamayı, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ağır hasta tutsak Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan yaptı. Anne Boltan, 7 aydır tek taleplerinin cezaevinde bulunan ve infazları yakılan hasta tutsakların serbest bırakılması olduğunu söyledi.

'KÜRT OLDUKLARI İÇİN HEDEFTELER'

Cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çeken Boltan, “çocuklarımıza gönderdiğimiz kitaplar verilmiyor. Gönderdiğimiz ayakkabıların da içerisinde demir bulunduğu söylenerek, verilmiyor. İçeride tutuklulara zulüm yapılıyor. Kürt oldukları için bunu yapıyorlar. Biz çocuklarımız için adalet istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Hasta tutsak Abdullselam Güler’in kız kardeşi İnci Güler ise son yedi aydır adaletten başka bir şey talep etmediklerini belirterek, 30 cezaevinde cezası bitmesine rağmen infazı yakılarak tahliyeleri engellenen tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Açıklama, “Bîjî berxwedana zindanan” ve “Hak hukuk adalet” sloganları ile alkışlar eşliğinde sona erdi. 

İZMİR

İzmir'deki Adalet Nöbeti, 61’inci gününü geride bıraktı. İzmir Barosu önünde sürdürülen Adalet Nöbeti'ni Halkların Demokratik Partisi (HDP) Balçova ve Narlıdere ilçe örgütleri ziyaret etti.

Balçova İlçe Eşbaşkanı Halil Birkar, siyasi tutsaklar üzerinde işkence boyutuna varacak baskıların olduğunu söyleyerek, kendi bakımını dahi yapamayacak hasta tutsakların tahliye edilmeyerek, ölüme terk edildiğini söyledi. Hasta tutsaklara yönelik düşmanca bir politikanın izlenildiğini aktaran Birkar, “Bu da adalet sisteminin hangi  noktada olduğunu gösteriyor. Türkiye'de mahkemeler bağımsız değildir, bağımsız karar veremiyor. Annelerin buna karşı sürdürdüğü Adalet Nöbeti hepimiz için çok değerlidir” diye konuştu.

Cezaevlerinin ülkenin aynası olduğunu vurgulayan Birkar, tüm kamuoyunun cezaevlerinde yaşananlara karşı duyarlı olmasını istedi.