Şengal’i ve şiiri seviyordu, ‘söz verdim’ diyordu bir şiirinde...

73 Ferman görmüş Êzîdîlerin şiir yürekli kahramanlarından biriydi YBŞ savaşçısı Sîpan Xelat. ‘Söz verdim’ diyor bir şiirinde. Verdiği sözü yürüttüğü amansız mücadelesiyle ortaya koydu, mirası da oldu.

Her yürek, kendi türküsünü fısıldar yeryüzüne, mısralarındaki yaşamdan yeni yeni yaşamlar salar. Kimi türkülü ve şiirli yürekler vardır ki ne kadar kulak verirseniz verin ilk duyduğunuz anki heyecanla çarptırır kalplerinizi. Bir tutam serin rüzgar bırakır arkalarında. Bir kez daha gecenin ağırlığı kalksın istersiniz, gün doğsa da güneşe dokunsam bir yangını ateşleyip özlemlerin buzdağlarını eritsem dersiniz.

73 Ferman görmüş bir halkın genç kahramanlarından şiirli-türkülü yüreğe sahip YBŞ savaşçılarından sadece biridir Sîpan Xelat. Daha 17 yaşında DAİŞ çetesine kafa tutan Sîpan, müjdeli bir ezgi misali mısralarını bırakır arkasında. Türküsünü söyleyen Sîpan, Şengalli ve Êzîdî, gencecik bir yürekti. Gerçekliği yüzünüze her çarptığında insanlığınız kanar, durmaz. Fermanlara direnen Sîpan, kısa, direngen ve amansız bir yaşamı hediye eder ardından gelenlere.

ŞENGAL’IN SÎPAN XELAT’I

Gerçek adı Heval Ebdulkerim Qasim, Kürt Özgürlük Hareketi saflarında aldığı isim, Şengal dağlarının Sîpan Xelat’ı olur artık. Sîpan, 1997’de Şengal’de dünyaya gözlerini açar. Küçük yaşlarda kaybettiği annesi Şerin, Heval ismini verir Sîpan’a. Anne Şerin, sanki Sîpan’ın hevallerinin geleceğini daha onu dünyaya getirdiğinde hissetmiştir; öylesine ‘heval’ yüklü büyütür ömrü yettiğince Sîpan’ını. Üç erkek, iki kız kardeşin en büyüğü Heval yani Sîpan, çocuk yaşta kaybeder annesini. Artık kardeşlerine ağabeydir. Annesinin yokluğunu aratmamak için okulundan arta kalan tüm zamanını kardeşleriyle ilgilenmeye ayırır. Genç yaşta insana emek vermeyi öğrenir.

17’SİNDE VARLIK YOKLUK SAVAŞI

Ortadoğu’nun en köklü ve canlı inancına sahip ateşgahın bekçiliğini yapan Êzidî halkının bir ferdidir Sîpan. Derwêşê Evdî Akademisi’nin ilk öğrencilerinden olur. Ferman hikayeleri ile dolu topluluğunun hafızasından çıkıp gelmişçesine yepyeni bir ferman daha çıka gelir; DAİŞ vahşeti. Vahşet karşısında ilk atılan çığlıkları duyanlardan olur henüz 17 yaşındaki şair Sîpan. Varlık yokluk savaşına girişir.

Tarih bilincinde derinleşen Sîpan, içerisinden çıktığı toplumsal gerçekliği ‘kendini bilmek’ olarak algılayarak gelişir. Savaşta uzmanlaşır. Varlık yokluk savaşının tüm öfkesini genç yaşına rağmen düşmanına yöneltmesini bilir. Ölüme inanmaz Sîpan. Şehit düşen yoldaşları için ‘sen ölümden büyüksün’ diyerek, mücadelenin ölümsüzleştirdiğinin ayırdına vardığını miras bırakır.

YBŞ’nin ilk ölümsüz komutanlarından silah arkadaşı Berxwedan Tolhildan’a hitaben yazdığı şiirinde Êzîdxan sembolüne seslenirken yamacında da bir ölümsüz genç kahraman daha bizleri izler.

KORİDORU AÇAN YPG’YE KATILIR

Sîpan Xelat, fermana karşı insani koridor açmak için Êzîdî halkının imdadına yetişen YPG güçlerine katılır önce. YBŞ kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra ise YBŞ saflarında yerini alır. Şehadetine kadar da insani koridorun açılmasından ve çetelere karşı yürütülen savaşlara hemen hepsinde soluk almadan yerini alır.

ŞEHADETİNDEN SONRA İKİ KARDEŞİ

Geçirdiği bir kaza sonucu 27 Şubat 2015’te şehadete ulaşır. YBŞ savaşçısı Sîpan Xelat, günlüklerinde ‘kardeşlerim YBŞ’ye katılsın’ vasiyeti üzerine iki kardeşi de YBŞ saflarına katılır.

ŞENGAL’İ VE ŞİİRİ SEVİYORDU

Kardeşi Sîpan Sozdar, şunları söylüyor: “Mirasına sahip çıkmak ve silahını kaldırmak için YBŞ’ye katıldım. Biz kardeşten çok arkadaş gibi büyüdük. Annemiz biz küçükken ölmüştü. Şehit Sîpan bize annemizin yokluğunu aratmamak için elinden geleni yapar, bizleri hiç yalnız bırakmaz hep bizimle ilgilenirdi. İnsan koridorunun açılmasından itibaren katılmıştı. Birkaç defa yaralanmıştı. Aile olarak Başûrê Kurdistan’da kalıyorduk. Aile, Şengal’den yanımıza gelmesini istediğinde, ‘ben binlerce kız kardeşim, kardeşim DAİŞ çetesinin elindeyken eve gelemem’ diyerek reddediyordu. Şengal’i ve şiir yazmayı çok seviyordu.”

‘Söz verdim’ diyor şehit Sîpan bir şiirinde. Verdiği sözü yürüttüğü amansız mücadelesiyle koyuyor ortaya, miras bırakırcasına.