Şengal’de saldırılar ve 9 Ekim Anlaşması protesto edildi

Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte işgal saldırıları ve 9 Ekim Anlaşması protesto edildi.

KDP ve Kazımi hükümetine tepki gösterildiği yürüyüşte, 9 Ekim Anlaşması’nı kabul edilmeyeceği belirtildi.

Şengal’e yönelik baskılar, 9 Ekim Anlaşması ve Irak Başbakanı Mustafa Kazımi hükümetinin saldırılarına karşı Şengal Demokratik Özerk Meclisi öncülüğünde kitlesel yürüyüş düzenlendi. Şengal’de düzenlenen kitlesel yürüyüşe siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra binlerce Êzidî katıldı.

Yürüyüş boyunca kitle sık skı “Şengal welatê me ye”, “Asayîş hêza me ye”, “Asayîşa me rûmeta me ye”, “Em şer naxwazin, aşitî dixwazin”, “Bijî Berxwedana Şengalê”, “Bimre Xiyanet” sloganlarını attı.

Mam Zeki Şengalî Kavşağı’na kadar yürüyen halk, burada ortak açıklama yaptı. Açıklamalarda bulunan Şengal Özerk Meclisi üyesi Xelef Şengalî, Êzidî toplumunun 6 talebini kamuoyuyla paylaştı. Xelef Şengalî, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ tarafından yapılan katliamın failleri hakkında soruşturma komisyonun kurulması gerektiğini belirtti.

'HERKESİ HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Êzidî toplumu olarak KDP ile Kazımi hükümeti arasında imzalanan 9 Ekim Anlaşması’yla Şengal’i 2014’ten önceki duruma döndürme girişimlerini kabul etmiyoruz. Anlaşma Êzidîlerin haklarını ve Fermana karşı çıkan tüm Êzidî güçlerini hedef alıyor. Kazımi talimatıyla yapılan son saldırılar Şengal’i boşaltmaya yöneliktir. Türkiye ve uluslararası güçler Şengal’i çatışmaların merkezi haline getirmek istiyor. Herkesi saldırılara karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Êzidîlerin talepleri şöyle:

“*Güzlerimizi dağıtmayı amaçlayan Ferman dönemindeki anlaşmayı kınıyoruz.

*ABD’yi Êzidî toplumuna yönelik ihlallere müdahale etmeye çağırıyoruz.

*Irak, Êzidxan Asayişi’ni yasalar çerçevede resmi olarak kabul etmelidir.

*DAİŞ saldırılarında sorumluluklarını yerine getirmeyen ve halkı yalnız bırakanların yargılanması için bir komisyon kurulmalıdır.

*Birkaç gün önce Kazımi’yi ziyaret eden heyet Şengal’i temsil etmiyor. Heyet KDP ve Ninova Operasyonları Sorumlusu tarafından organize edildi.

*Babê Şêx’i hiçbir siyasi parti ve gücü desteklememesini çağırıyoruz. Tüm Êzidîlere eşit derecede yakın olmaya çağırıyoruz.”

Yürüyüş “Bijî berxwedana Şengalê”, “Bimre xiyanet” sloganlarıyla son buldu.