Özgüneş: Teslim almak ve rant için kayyum atadılar

Demokrasi Nöbeti'nde konuşan HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, AKP'nin Kürtlerin iradesini teslim almak ve rant için gasba başvurduğunu söyledi.

Van'da 20 gündür devam eden Demokrasi Nöbeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe binası önünde yapıldı. Eyleme HDP'li milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Ayşe Acar Başaran, Murat Çepni, Dılşat Canbaz, Hasan Özgüneş, belediye meclis üyeleri ile halk katıldı. "Eşbaşkanlık kadın özgürlük sistemimizdir, gasp ettirmeyiz" pankartının açıldığı eylemde, "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Kayyum kaç, kadınlar geliyor" dövizleri taşındı. Eylemde, "Amed, Van, Mardin ya me ye" "Kayyum gidecek halk gelecek" sloganları da atıldı.

'KAYYUM GASBININ İKİ SEBEBİ VAR...'

Eylemde konuşan Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, halkın iradesini Ankara'ya teslim etmemek için mücadele edeceklerini söyledi. Özgüneş, "AKP hükümeti ve işbirlikçi MHP, faşizan politikaları bir üst boyuta taşıdı. Belediyelere el koymalarının nedenlerinin başında Kürt halkının iradesini tanımamak var. Kayyum atamalarının bir başka sebebi ise belediyelerdeki ranttır" dedi.

'TÜRKİYE'NİN İTİBARI KALMADI'

HDP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde demokrasi çevrelerini destekleyip AKP'ye kaybettirdiğini belirten Özgüneş, şunları da kaydetti:
"Adana, Mersin, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul belediyelerinin AKP'nin elinden alınmasından dolayı ve aynı zamanda rant çeşmeleri kesildiği için büyük bir kin ve nefretle belediyelerimize kayyum atadı. Bugün görüyoruz ki Türkiye ekonomi ve siyasi yönden çökmüş durumda. Bugün kendilerine itaat etmeyenleri 'terörist' olarak görüyorlar. Türkiye'nin uluslararası camiada itibarı kalmadı. AKP ve MHP ortaklığı halk karşısındaki meşruluğunu kaybetmiştir. Yolda gitmeyen ve ilerlemeyen AKP ve MHP ortaklığı hukuksuz ve despotik bir şekilde her şeye el koymak istiyor. İçte ve dışta savaş politikaları ile kendilerini var etmek istiyorlar. AKP'nin artık halklara verecek bir şeyi kalmamıştır. Biz de HDP ve dostları olarak halkın iradesine yapılan bu darbeyi kırana ve Türkiye'de yaşayan halklar arasında barışı, demokrasiyi inşa edene dek mücadelemize devam edeceğiz."
Açıklamanın ardından oturma eylemi de düzenlendi.