İmir: AKP, sıkıştığı ve çöküşte olduğu için darbe yaptı

İrade gasplarına ilişkin konuşan HDP Milletvekili Nuran İmir, AKP-MHP rejiminin sıkıştığı ve çökmekte olduğu için demokrasiye darbe yaptığını söyledi. İmir, oy veren herkesi iradesine sahip çıkmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, kayyum gasplarına dair ANF'ye değerlendirmede bulundu.
İçişleri Bakanlığı’nın kayyumlar için ortaya attığı suçlamaların ucube ve keyfi olduğunu belirten İmir, “Ucube ve keyfi bazı gerekçeler ile sözüm ona İçişleri Bakanlığı tarafından bazı suçlama sıralamaları yapılıyor. Fakat işin aslının böyle olmadığının, bu talimatı yayanlar başta olmak üzere, tüm Türkiye halkları bilincinde. Bir algı oluşturmak istiyorlar esasında, içte ve dışta, hem ekonomik hem siyasi hem de askeri alanda Rojava’ya dönük politikalarındaki tıkanmalardan dolayı var olan durumu gölgelemek için ortaya atılmış bir şeydir kayyumlar” dedi.
AKP’nin, Rojava ekseninde gelişen işgal politikalarının çöküntüye uğraması üzerine kayyum kartlarının ortaya açıldığını ifade eden İmir, şöyle devam etti: “Bu, Kürdü tanımamanın da ötesinde bir şeydir. Bu bir bütün olarak Kürt varlığını inkâr etmedir. İç ve dış politikalardaki sıkışmışlığın, aslında gaddarlaşmış faşizmin bir uzantısıdır. Burada bizlere, ‘aslında sen varsın ve bir güçsün ama ben de devletin imkânlarını yada zırhını kullanarak senin bu gücünü bastıracağım, tanımayacağım. Ne iradeni ne de kazanımlarını tanımayacağım’ demektir. Bu açıdan olanlar bir bütünü ile hak gasbı ve hukuksal çöküştür, yani bitiştir. Türkiye'de kadınlar için en önemli kazanımlardan biri olan sandık vardı, eşbaşkanlık ile temsiliyet vardı ama artık ne yazık ki sandıklar da anlamlarını yitirdi."

'KADINLARA VE DEMOKRASİYE DARBE'

İmir, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Halkın iradesine bu kadar saygısızca yaklaşma cesaretini kendinde bulan, şuursuz bir yönetim ile karşı karşıyayız. Temelinde tabii ki kadın kazanımlarına, kadın iradesine, yaşamda, toplumda kadınla birlikte bir siyasetin mümkün olduğunu gösteren bu değerlere aslında bir saygısızlıktır. Çünkü mevcut rejim, tek adam ve erk rejimidir. Bu anlamda tüm kurum ve kuruluşları da bu şekilde yönetebileceğine, kendisini inandırmış ve herkese de bunu dayatıyor. Tabii buna biat etmeyen, susmayan, sokakları terk etmeyen bir halk var. Bu bir bütünü ile demokrasi darbesidir.
Kürtler 96 yıldır aslında imha ve asimilasyon politikaları ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Bunu ifade edilemeyecek bir düzeyde bedeli verilmiştir. Bunun karşısında da bir mücadele mirası vardır. Bu yönelim Türkiye toplumlarının bir arada olma imkânlarını ortadan kaldırmaya dönük bir yönelimdir. Hükümet kendini ve iktidarlığını ayakta tutabilmek için, böyle bir hak ve irade gasbına girişmiştir. Demokrasiye inanan herkes için bu bir irade gasbıdır. Bunu için herkesin ayağa kalkması gerekiyor.”

'OY VEREN HERKES SAHİP ÇIKMALI'

“İrademize de kentlerimize de halkımızın direnişine de sahip çıkacağız” diyen HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, oy veren herkesin demokrasiye sahip çıkması gerektiğini söyledi.