İktidarın 'HDP kongresi' korkusu

AKP-MHP iktidarı, HDP'nin kongresine katılımları engellemek için otobüsleri durdurdu ve hacizli olduğunu ileri sürdü.

AKP-MHP iktidarı, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yarın Ankara'da yapılacak 4. Büyük Olağan Kongresi'ne katılımları engellemek için her yolu deniyor.

BATMAN
Otobüslerle yola çıkan partiler, Batman’da da engellemelerle karşılaştı. Otobüslere binerek Ankara’ya doğru yola çıkan partililerin bulundukları araçlar, kent çıkışında kendileri için bugün özel olarak oluşturulan kontrol noktasında polislerce durduruldu.
Otobüslerdeki partililerin nüfus cüzdanlarını toplayan polisler Genel Bilgi Taraması (GBT) yaptı. Yapılan kimlik sorgusunda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman eski il yöneticilerinden Mehmet Habip Çelebi, hakkında ‘yakalama kararı’ olduğu gerekçesiyle otobüsten indirilerek gözaltına alındı.
Partililer, Ankara'ya doğru yollarına devam etti.

VAN
Van'dan yola çıkan partilileri taşıyan 3 otobüs de engellendi. Kentin Erciş ilçesinde, kongreye gidecek partililerin kiraladığı özel bir firmaya ait 2 otobüsün "hacizli" olduğunu ileri süren polisler, otobüslerin otogardan çıkışına izin vermedi. Otobüslerin içerisindeki partililer aşağıya indirdi.
Durdurularak, el konulan otobüslerin şoförleri, yasal hiçbir sorunun olmadığını ve tamamen keyfi bir durumun söz konusu olduğunu ifade etti.
Benzer şekilde Çaldıran ve Muradiye ilçelerinden kongreye gidecek HDP'lileri taşıyan başka bir otobüs ise Muradiye'nin Ünseli Mahallesi'nde bulunan Jandarma Arama Noktası'nda durduruldu. Türk askerler, burada da otobüsün “hacizli" olduğunu ileri sürerek, yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini söyleyip, partilileri aşağıya indirdi.
Duruma tepki gösteren bazı partililer, başka bir araç bulunana kadar yolu yaya yürümeye başladı.  
Maruz kaldıkları engellemeye dair konuşan HDP Muradiye İlçe Eşbaşkanı Vahyettin Uca, söz konusu haciz kararının 21 Şubat'a (dün) ait olduğuna belirtti. Uca, "Ankara'ya gireceğimiz zaman araç trafikten men ediliyor, bu açıkça bizim Ankara'ya gitmemizi önlemek için yapılan bilinçli bir harekettir" dedi.
İktidar, bazı kentlerde kongreye gitmeye hazırlananları da çeşitli bahanelerle gözaltına aldı.