İç diyalogu geliştirme konferansından önemli çağrılar

KNK ve Güney Kürdistan Parlamenterler Birliği’nin ortak organize ettiği Kürtler arası iç diyalogu geliştirme konferansının sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride Kürt güçleri arasındaki gerginliklerin sona ermesi için önemli çağrılar yer aldı.

 Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Hewlêr’deki Güney Kürdistan Parlamentosu üyesi parlamenterlerin oluşturduğu Kürdistan Parlamenterler Birliği geçtiğimiz Cumartesi günü “Şêwira Pêşxistina Diyaloga Navxweyî” (İç Diyalogu Geliştirme Çalıştayı) adıyla bir konferans organize etmişlerdi. Çalıştay tarzında gerçekleşen konferansa Kürdistan’ın dört parçasından, Kafkasya ile iç Anadolu’da yaşayan Kürtlerin temsilcileri, dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Kürt siyasetçi, aydın, akademisyen ve sanatçılar katılmıştı.

Değişik siyasi görüşlerden ve Kürt toplumunun farklı kesimlerinden 250’ye yakın ismi buluşturan çalıştay koronavirüsü salgını nedeniyle online (çevirim içi) gerçekleşmişti. Kürt güçleri arasındaki gerginlik ve krizlere son vermeyi amaçlayan konferansın ardından bir sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride katılımcıların Kürt ulusal birliği yolunda farklı ve renkli konuşmalar yaptığı, yürütülen tartışmalarda var olan iç sorunların diyalog yoluyla çözülmesi için bir iradenin ortaya çıktığına dikkat çekildi.

‘İÇ ÇATIŞMALAR KESİNLİKLE OLMAMALI’

Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın içinden geçtiği bu hassas süreçte böylesini buluşmaların büyük önem taşıdığı, diyalog, barış ve birliğe hizmet ettiği belirtilirken, yapılan tartışmaların ardından ortak bir sonuç bildirisinin ortaya çıktığı ifade edildi. 8 Maddeden oluşan bildiride şu görüşler yer aldı:

1- Konferans hangi parçada olursa olsun, Kürdistan halkının kazanımlarını saygı duyulması gereken ulusal kazanımlar olarak görüyor ve bunların korunmasını da ulusal bir görev olarak kabul ediyor.

2- İç çatışmayı kırmızı çizgi olarak adlandıran konferans iç çatışma/savaşı kesin bir dille ret ediyor. Kesinlikle hiç kimse bir iç savaşa girişmemeli, bütün Kürdistanlı güçler kendi aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözmeli.

3- Kürt güçlerinin birbirine karşı bütün silahlı kalkışmalara karşı olan konferans, bu durumu Kürdistan’ın bütün kazanımları için bir tehlike olarak görüyor.

4- Konferans; birbirini kabul etme ile birbirine karşı güven artırıcı, diyologu geliştirme yolunda bütün çağrı/inisiyatifleri destekliyor.

5- Kürdistan ve Ortadoğu’nun içinden geçtiği kriz ve değişimler Kürdistan için hem bir tehlike hem de bir fırsat anlamına geliyor. Konferans bu kritik süreçte bütün Kürdistanlı güçlere kendi aralarındaki sorunları bir tarafa iterek yan yana gelme ve birliği güçlendirme çağrısı yapıyor.

6- Gerginliğin artmaması ve diyalog yolunun açılması için konferans birbiriyle sorun yaşayan taraflara basın üzerinden yürütülen propagandaları durdurma çağrısı yapıyor.

7- Konferans, iki taraf arasındaki gerginliklerin ortadan kaldırılması ve diyalog kanalının açılması için Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Kürdistan Parlamenterler Birliği (KPU)’nun başlattığı inisiyatifi önemli görüyor ve destekliyor. Konferans ayrıca bu inisiyatifin genişletilmesi için etkili ve tecrübe sahibi isimlerin de bu inisiyatifte yer almasını istiyor.

8- Konferans, bütün Kürdistanlı tarafların uyuyacağı ulusal bir anlaşma ve ulusal bir yemin çerçevesinde mücadele etmelerini umut ediyor.