Çira TV Laleşa Nûranî'de yasak

Êzidîlerin kanalı Çira TV, Êzidîlerin kutsal mekanı olan Laleşa Nûranî'de yasak. Duhok Valiliği, gerekçe sunmadan yasak kararını televizyona iletti.

Yasaktan dolayı Çira TV, Şêxan'da özellikle Laleşa Nûranî'deki kültürel ve dini etkinlikleri takip edemiyor, topluma yansıtamıyor.

VALİLİK, HİÇBİR GEREKÇE SUNMADI

Kanal yetkilileri iki aydır Kürdistan Bölgesi Hükümeti nezdinde başvurularda bulunarak, çalışmasının önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyor. Şu ana kadar olumlu yanıt alamayan kanala, bugün Duhok Valiliği adına cevap verildi ve gerekçe belirtilmeden kanalın Kürdistan bölgesinde çalışmasının yasaklı olduğu belirtildi.

'ÊZİDÎLERİN GÖZÜ VE KULAĞIYIZ!'

Çira TV yönetimi, bunun üzerine yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, tutuklama tehdidi alındığı belirtildi.
Kararın ulusal değerlere de aykırı olduğunu vurgulayan yönetim, "Çira TV Yayın ve Yönetim Kurulu ve bütün izleyicilerimiz adına, tekrardan Şêxan Asayişi, Duhok Vilayeti ve Kürdistan Bölge Hükümeti yetkililerine yasağı kaldırmaları çağrısında bulunuyoruz. Kanalımız ayrımcılık yapmadan Êzidî toplumun gözü ve kulağı olmuştur" dedi.
Açıklamada, "Aynı zamanda yeni seçilen Mîr, Şêx Baba ve Ruhani Heyet, yasağın kalkması için Şêxan’daki Êzidî halkımıza harekete geçme çağrısı yaptı" denildi.

ÇAĞRI

Çira TV yönetimi, ulusal ve uluslararası basın yayın kurumları, Êzidxan ve Kürdistan’daki bütün siyasi ve toplumsal güçleri, izleyicileri ve kamuoyunu yasağa karşı tepki göstermeye çağırdı.