Zilan-Anna Kadın Festivali yarın Londra'da başlıyor

Zilan-Anna Kadın Festivali, Cumartesi günü Londra Haringey’de başlayacak.

Başkent Londra’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Zilan Kadın Festivali’nin 16’ncısı 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek.

Bu yıl festival, "Zilan ve Anna Kadın Festivali" adı altında düzenleniyor. Anna Campbell (Helin Qereçox) adlı genç İngiliz devrimci, Türk devletinin Efrîn işgalinde hava bombardımanı sonucu yaşamını yitirmişti.

‘Kadın Direnişi Özgürleştirir’ sloganıyla gerçekleşecek bu festivalin programında panel, tiyatro, çocuk etkinlikleri ve konser var.

29-30 Haziran günlerindeki festivalin tüm etkinlikleri, Haringey’de bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezinde gerçekleşecek.

PANELLER, ÇOCUK PROGRAMLARI, TİYATRO...

Milletvekili Pero Dündar’ın katılımıyla Cumartesi günü düzenlenecek panelde, ülkedeki son siyasi gelişmeler tartışılacak. Yine aynı çerçevede Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E yöneticilerinden Aliye Varto’nun katılımıyla, "Kadına dönük şiddet politiktir, o sen de olabilirdin" konulu kampanya ile ilgili sunum yapılacak. Panel öncesi Kürdistan’ın farklı bölgelerinden yöresel yemekler ikram edilecek.

Çocuklara da renkli, eğlenceli bir program hazırlandı. Çocuklar için yarışmalar, yüz boyama, resim çizme, hikâye anlatımı, hediye paketleri ve sürprizler olacak.

Festivalin ikinci gününde Berrin Çelik’in “Pencereyi Açma Anne” adlı tiyatrosuyla toplumsal cinsiyetçiliğe dikkat çekilecek. İkinci günün akşamında ise Beser Şahin, Nuarin ve Sevim Aslan’ın katılacağı konserden sonra festival sona erecek.

'SÖZLE, EZGİYLE, DANSLA DİRENİŞE ODAKLANACAĞIZ'

Festivali organize eden Roj Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamada, kadın öncülüğünde gelişen açlık grevi ve ölüm orucu direnişinin mücadeleyi yeni bir aşamaya taşıdığı ve kadınların yeni dönemde direnişi büyüteceği, festivalin de bu tarihe direnişe odaklanacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Britanya’da yaşayan Kürt kadınları festivale her yıl örgütlülüğünü büyüterek büyük bir coşku ile hazırlanıyor. Kürt kadınları duygu ve düşüncede kurduğu sıcak, öğretici bağları sağlamlaştırıyor. Kadın özgürlük mücadelesinin yarattığı direniş kültürünün renkli ve bir o kadar ince işlenmiş tüm ürünleri müzik, dans ve söz ile dile getiriliyor. Zilan ve Anna Kadın Festivali her yıl umudumuzu, ısrarımızı ve kararlılığımızı büyütüyor. Bu yıl da sözlerimiz, ezgilerimiz, sloganlarımız direnişe odaklanacak. O gün hepimizin gülüşü, bakışı birbirine değecek. Sadece bir etkinlik değil bizimkisi, daha fazla güçlenmek için bir arada olacağız.’’