Yılmaz Güney mezarı başında anıldı

Sürgünde yaşamını yitiren devrimci sanatçı Yılmaz Güney ölümünün 32. yılında Fransa’nın başkenti Paris’teki mezarı başında kitle örgütleri tarafından anıldı.

18 Eylül Pazar günü düzenlenen anma etkinliği ACTİT, ADHK-Paris, ATİK-Paris, BİR-KAR, CDK-F, SKB, HDK-Paris, Tutsakların Sesi Platformu ve ODAK‘ın çağrısıyla Pere-Lachaise Mezarlığı’nda gerçekleştirildi.

“Devrimin sanatçısı Yılmaz Güney ölümsüzdür!” pankartının açıldığı anma, Yılmaz Güney anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kurumlar adına yapılan ortak açıklamada; Yılmaz Güney’in yaşamı, sanatı ve mücadelesinin işçi sınıfı, emekçiler ve ezilen halkların emperyalizme ve gericiliğe karşı yürüttüğü kavgasına vurgu yapıldı.

Açıklamada; “alçalmanın yücelmekten daha kolay ‘olduğu zamanlardan geçiyoruz. Harami sofralarında yer kapmaya çalışan sanatçıların, saray yanaşmaları, aydınların, güçlünün kapısında kuyruğa giren moloz kalabalıkların sahneyi doldurduğu böyle zamanlarda yılmaz Güney’e referansta bulunmak herkesin harcı değildir

Bazı değerler zaman aşımına uğramaz…Elle tutamaz, devşiremezsiniz onları yok saymazsınız. Kimsenin buna gücü yetmez.

Yılmaz Güney’ anmak, yaşadığımız coğrafyadaki ırkçı yükselişe ve Ortadoğu’dan dünyaya yayılan yangına karşı durmak, Kürt ulusunun ayrı devlet kurma hakkı ve ezilen Halkaların, etnik ve inanç gruplarının tam hak eşitliğinde ısrar etmektir.

O’nu anmak, Kürt özgürlük Hareketinin, emek cephesinin, kadın hareketinin, Alevi, Ezidi, inanç gruplarının, soykırımdan arta kalan Hristiyan azınlıkların, özetle tüm devrimci/demokratların ortak direnişini harekete geçirmektir. Değerinde hiçbir şey kaybetmeyen ideallerini ve kavgasını yaşatmak, bizler için onurlu bir ödevdir” denildi.

Anmada, Kürt kültür Sanat Meclisi adına Enternasyonal Yılmaz Güney anısına Kürtçe ve İtalyanca Çav-Bella parçası seslendirildi ve erbane gösterisi düzenlendi.

Küçük katılımcı Işık Yılmaz, Güney için “Biji Rojava” parçasını seslendirdi.

Anmada toplumsal mücadelede yer alan ve geçtiğimiz gün yaşamını yitiren Tarık Akan da anıldı.

...