Tiyatro sınırları ortadan kaldırıyor

Tiyatronun sanat alanın önemli bir bölümü olduğunu ve toplumu etkilediğini söyleyen tiyatrocu Berfin Emektar, "Tiyatro sınırları ortadan kaldırıyor" diye konuştu.

Tarihte önemli bir yere sahip olan tiyatro günümüzde de hala bu önemini koruyor. Tiyatronun sanat alanında önemli bir yere sahip olduğunu belirten tiyatrocu Berfin Emektar, topluma mesaj vermek istendiğinde bunun tiyatro yolu ile çok rahat yapıldığını söyledi.

Tiyatronun birçok sınırı ortadan kaldırdığını kaydeden Emektar, "Kürdistan'da tiyatro çok yeni bir alan. Bakur'da 25 yıllık geçmişe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kürdistan'ın 4 parçasına baktığımızda ise daha eski bir geçmişe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kürtlerin geçmişinde çeşitli eğlence yöntemleri varmış ama form, metin ve sahne çok fazla yok" dedi.

Tiyatronun dilin gelişmesine katkı sağladığına dikkat çeken Emektar, kendi dilinde tiyatro izleyen insanların çok etkilendiğini belirterek, "Bana göre tiyatro anadilini koruma açısından önemli bir rol oynuyor. Hem çocuklar üzerinde büyük bir etkisi var, hem de yetişkinler üzerinde etkili. Kültür ve sanat alanında çok önemli bir yere sahip" diye konuştu.

TİYARTO'NUN HEM KÜÇÜKLER HEM DE YETİŞKİNLER ÜZERİNDE BÜYÜK BİR ETKİSİ VAR

Tiyatronun çocuklar üzerindeki etkisine değinen Emektar, sahneledikleri çocuk oyunlarının çok etkili olduğunu ifade etti. Kürtçe tiyatronun önemine ilişkin konuşan Emektar, "Maalesef ülkemizde Kürtçe okullarda ve diğer toplu alanlarda çok fazla kullanılmıyor. Çocuklar sahnede oyunu izledikleri zaman dillerinin sadece anne-babaları tarafından konuşulmadığını görüyorlar. O yüzden dillerinin ne kadar önemli olduğunu farkına varıyorlar ve dillerine sahip çıkıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kadının tiyatrodaki rolüne de dikkat çeken Emektar şunları belirtti: “Kürtçe tiyatroda şüphesi kadın arkadaşların emekleri çok fazla. Fakat hala özgün bir alanda ilerlemiş değil. Bunu bir özeleştiri olarak ele alıyoruz. Kendi açımdan bunu bir eksiklik olarak görüyorum. Fakat kadın bilinci bütün metinlerimizde yer alıyor. Yine cinsiyetçi mesajlara asla müsaade etmiyoruz. Her alanda kadının rengini ve sesini öne çıkarmak için çalışmalarımızı geliştiriyoruz."