Nürnberg’de Kürt Kültür Haftası başladı

Almanya'nın Nürnberg kentinde organize edilen 11. Kürt Kültür Haftası başladı.

"Ji bo Çanda xwe, Nasnameya xwe, Azadiya Gel û Welatê xwe!" (Kültürün, kimliğin, halkının ve ülkenin özgürlüğü için) şiarıyla organize edilen 11. Kürt Kültür Haftası 25 Mayıs’ta başladı.

Kültür Haftası, 28 Mayıs’a kadar çok sayıda farklı etkinlikle devam edecek.

Etkinliğin ilk günü Nürnberg’de yaşayan Kürtler geleneksel kıyafetleri ile bir araya geldi.

Kültür festivali boyunca sanatçı Emele’nin Kürt kültürü ile ilgili maket surlar ve Kürt kentlerinin sembollerini taşıyan maketleri halka açık şekilde sergilenecek.

Festivalin ilk gününde Kürt folkloru ile Kürdistan’ın birçok yöresel oyunları sergilendi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Nürnberg Medya Evi’nden Ali Medya “Sanat ve Kültür bir halkın olmazsa olmazlarından biridir. Bu anlamıyla düzenlediğimiz 11. Kürt Kültür Haftası’na ilginin de yoğun olduğunu görüyoruz. Sürgünde olmak elbet çok zordur. Ama bizleri ve gelecek jenerasyonumuzu ayakta tutacak olan da bu tarz önemli kültürel etkinliklerin sürekliliğidir. Umut ediyoruz ki nesiller boyu elden ele devam etsin” dedi.

Etkinliğe katılan Yeşiller partisi Nürnberg meclis üyesi Cengiz Şahin, “Özelliklede on bir yıldır bu gibi anlamlı kültürel etkinliklerin devam ediyor olması apayrı bir güzellik ve renklilik taşıyor. Bu festivale birebir Nürnberg şehrinde emek verenlere bir kez daha herkesin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Kültür insanların küllerinden doğmak gibi bir şeydir. Nürnberg şehri geçenlerde insan hakları ödülünü alan bir şehir. Aynı zamanda Kürt halkı da sürekli direnen ve direnişinde taviz vermeyen bir halktır. Bu anlamıyla buradaki herkese başarılar diliyorum” dedi.

Kürt Kültür Festivaline Nürnberg Belediyesi Başkanı da bir kutlama mesajı gönderdi.  

Festival programı çerçevesinde ilk gün Kürt sanatçı Hani Moytahedj sahne aldı.

İkinci günü, Böğürtlen Zamanı filmi kent sakinleri ile buluşacak.

Üçüncü gün Ahmet Yıldırım, Turgut Öker, Kerem Schamberger ve Murat Çakır’ın katılacağı bir panel verilecek.

Dördüncü günü, Kürt sanatçılar Ozan Canê ve Rotînda sahne alacak.