Kürt kültür-sanat kurumları: İnkârı kabul etmeyeceğiz

Kürt kültür ve sanat kurumları, "Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Kürt halkı kendi değerlerini inkâr eden politika ve uygulamaları kabul etmeyecektir” dedi.

Kürt dil, sanat ve edebiyat kurumları, cumhuriyetin yüzüncü yılı kapsamında Kürtlere dayatılan imha, inkâr ve asimilasyon politikalarına dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 2023'te 100'üncü yıl dönümünü tamamlayacak. Geçtiğimiz yüzyılda cumhuriyet, Kürt halkının, Türklerin ve bu ülkede yaşayan diğer halkların işbirliği ve ortak mücadelesiyle korunup kurulmuş olmasına rağmen, cumhuriyetin kurulmasından sonra da tüm hak ve özgürlükler, Kürt halkı yok sayılarak inkar edildi ve Kürt halkına Türklük dayatıldı” denildi.

'CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAN BERİ YOK SAYMA SÜRÜYOR'

Kürtlerin cumhuriyetin kuruluşundan günümüze yok sayma ve asimilasyon politikalarına maruz kaldığının kaydedildiği açıklamada, “Tüm bu yaklaşımlara karşı Kürt halkı onuru ve dilini korudu ve mücadelesini bugün de sürdürüyor. Tüm halklar gibi, Kürt halkının da kültürü ve dilini koruması birinci mücadele gerekçesidir. Tüm ulusal mücadeleler dili ve kültürünün özgürlüğünü esas alarak, yürütülür. Kürt halkının da talebi Kürt dilinin resmi dil olarak kabul edilmesi ve anasınıfından üniversiteye kadar eğitim dili olmasıdır. Milyonlarca Kürt çocuğunun da anadilinde eğitim alma, okuma hakkı vardır” diye belirtildi.
İnkâr ve asimilasyon politikalarının sürdüğünün vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Kürt halkı kendi değerlerini inkâr eden politika ve uygulamaları kabul etmeyecektir ve bu beyanatla ifade ediyoruz. Talebimiz ‘Kürt dili resmi olarak kabul edilsin’. Ortak ve eşit bir yaşamı için, Kürtçeye eşit yaklaşım ve anlayışa ihtiyaç var. Bu kapsamda Anayasa’da yer alan 42. maddesinin değiştirilmesi veya temel anayasadan çıkarılması, Türk yetkililerin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 17-29 ve 30. maddelerine karşı koyduğu şerhi kaldırması gerekmektedir.”

 İMZACILARIN LİSTESİ

İmzacı kurumlar şunlar:
"Amed ve İstanbul Kürt Enstitüleri, Kürt Edebiyatçılar Derneği, Kültür, Dil, Folklor ve Sanat Dergisi Destar, Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Elih Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (Arî Der), Kürt Araştırmalar Derneği, Avesta Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Avesta Der), Ankara  Dil Kültür Sanat Derneği (Anka-Der), Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat Der), Cizre Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, Botan Dil ve Kültür Araştırma Derneği (Botan Der, Arsisa Dil, Kültür, Sanat Araştırmaları Derneği (Arsîsa Der)."