Kürt sanatçılar: Irkçılığa karşı değerlerimizi koruyalım

Kürt sanatçılar, Kürt genci Barış Çakan'ın katledilmesine tepki göstererek, "Devlet katildir. Faşizme karşı değerlerimize sahip çıkalım, birlik olalım" dedi.

Barış Çakan (20) adlı Kürt genci, önceki gece saat 22.30 sularında Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Kürtçe şarkı dinlerken 3 kişi tarafından katledildi.
ANF'ye konuşan Kürt sanatçılar, katilin devlet olduğuna dikkat çekerek, Kürtlere birlik ve faşizme karşı mücadele mesajları verdi.

'BİRBİRİMİZDEN KOPARMAK VE HAFIZAMIZI YOK ETMEK İSTİYORLAR'

Hozan Kawa: "Kürdistan halkı sürekli olağanüstü dönemlerden geçiyor. Bunun nedeni de bağımsız ve özgür bir ülkemizin olmamasıdır. Ülkemizin dört bir yanında özgürlük, temel haklar ve bağımsızlık için ağır bedeller veriliyor. Bu mücadelede kültür ve sanat temel ayaklardır. Atalarımız, kadim kültürümüzü bugüne kadar savunarak  günümüze kadar getirdi. İşgalci güçler ise, bu kadim kültürümüzü ve dilimizi yok etmek istiyor. O yüzden de yıllardır müzik, yaşam, dil ve Kürtlerin bir araya gelmesi yasaktır. Bizi birbirimizden koparmak ve hafızamızı yok etmek istiyorlar. Önderimiz ve mücadelemizin öncüleri yıllardır hapishanelerdeler ve ağır tecrit koşullarında yaşıyor. Türkiye'de ifade ve düşünce özgürlüğünün bedeli çok ağır oluyor. Irkçılar bugün gencecik bir fidanı annesinin yüreğinden kopardılar. Barış Çakan, gencecik bir fidandı. Kürtçe müzik dinlemek olan en doğal hakkını kullanıyordu. Ama kirli bir anlayışa sahip olan 3 ırkçı, onu bıçaklayarak bizden kopardılar. Dünyanın hiçbir yerinde dilinden dolayı katledilen kimseyi bulamazsınız. Ama maalesef bugün Türkiye'de Kürtler ana dillerinden dolayı katlediliyor. Toplumun vicdanı olan sanatçılar olarak, bu vahşeti esefle kınıyoruz ve şarkılarımızı Barış için haykıracağız."

'ŞARKILARIMIZI BARIŞ İÇİN SÖYLEYECEĞİZ'

Azad Bedran: "Bu olay ile birlikte artık tüm sözcükler anlamını yitirmiştir. Bu, bin yıllardır süren Türk işgalciliğinin tablosudur. Irkçılar, devletin işgalci mantığından güç alıyorlar. Müzik, devletlerin kanun ve gücünden etkilidir. O yüzden de Barış'a yönelik bu saldırı gerçekleşti ve katledildi. Dolayısıyla Kürtlerin kültür ve sanatından ne kadar korkmuş olduklarını görüyoruz. Türkiye'de ırkçılık artık ayyuka çıkmış durumda. Bunun öncülüğünü de devletin kendisi yapıyor. Bugün Amerika'da siyahlara, Türkiye'de de Kürtlere karşı devlet kontrolünde saldırılar gerçekleşiyor. Bir toplum için ırkçılık, en büyük hastalıktır. Kürdistanlı aydın, yazar, gazeteci ve sanatçılar bu olayın üzerini kapatmadan hakikatin peşinden gitmelidirler. Bu saldırı sadece Barış'a yönelik değil, tüm Kürtlere yönelik gerçekleşmiştir. Ankara'da katledilen halkımızın müziği, kültürü ve ülkesidir. Bundan sonra tüm şarkılarımızı Barış'a armağan edeceğim ve onun için söyleyeceğim. Kazanımlarımız için bugüne kadar çok mücadele ettik. O yüzden de kesinlikle kazanacağız."

'KATİLİ DEVLETTİR'

Mesud Gever: "Bir taraftan zeka, teknoloji, uzay ve türlü türlü şeylerden bahsediyoruz. Ama maalesef ki Ortadoğu gibi coğrafyada insanlar kültürleri ve dillerinden dolayı katlediliyorlar. Bu devlet artık oturup, hangi çağda yaşadığımızı düşünmeli. Bu topraklarda insanlar Kürtçe müzik dinlediği için öldürülüyorlar. Bu nefretin sebebi nedir ve nereden güç alıyor? Nasıl oluyor da bir genç dilinden dolayı katlediliyor? Bu olay sokakta gerçekleşmiş olabilir ama katil devlettir. Devletin politikaları ve yetkililerin dili bu tür ırkçı olayların gerçekleşmesine zemin hazırlıyor. Bir gün gelecek ve ülkemizde özgürce şarkılarımızı haykıracağız. Şarkılarımızı Barış için söyleyeceğiz ve hep ana dilimizle konuşacağız. Hiçbir zulüm ve zorbalık bizi kültürümüz ve dilimizden uzaklaştıramaz."

'FAŞİZME KARŞI DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM'

Seyitxan: "Kürdistan halkı çok önemli bir süreçten geçiyor. Bir taraftan askeri saldırılar diğer taraftan da siyasi saldırılar. Yine tüm değerlerimiz, dilimiz ve kültürümüz yasaklanmış durumda. Günlük olarak insanlar gözaltına alınıyorlar ve tutuklanıyorlar. AKP-MHP faşist iktidarı Kürtlerin imhasını kendilerine amaç edinmişler. Sanatçıları tehdit ediyorlar, ana dillerinde konuşanları ya katlediyorlar ya da darp ediyorlar. Bu zulüm politikaları bir gerçekliği gözler önüne seriyor ve Kürtlere her gün insanlık dışı suçların uygulanmasına neden oluyor. Türkiye'de ne hukuk ne de adalet kalmış. Onlarca Kürt sokaklarda ırkçılar tarafından linç edildi. Son olarak Barış Çakan adındaki Kürt genci 3 Türk ırkçısı tarafından Kürtçe müzik dinlediği için katledildi. Kürdistan halkına katliam ve cinayetlerle mesaj vermek istiyorlar. Bu saldırılara karşı üzerimize düşen, değerlerimize sahip çıkmaktır. Yine saldırılara karşı birliğimizi inşa etmeli ve kazanımlarımız etrafında kenetlenmeliyiz. Eğer birliğimizi inşa etmezsek yarın daha bir çok gencimiz saldırılarla katledilecekler. Barış bir Kürt genci ve Kürdistani idi. Dilini, kültürünü ve kimliğini seven bir genç idi. Bu da en doğal haktır."