Işık: Türkiye’nin asıl hedefi Kürtler

Türkiye'nin Cerablus'a başlattığı askeri operasyonu değerlendiren gazeteci yazar Fehim Işık, operasyonu bir "işgal hareketi" olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin Cerablus'a başlattığı askeri operasyonu değerlendiren gazeteci yazar Fehim Işık, operasyonu bir "işgal hareketi" olarak değerlendirdi. TSK'nın Minbic'te Demokratik güçlerin mevzilerine dönük saldırılarını hatırlatan Işık, "IŞİD'e karşıysanız, IŞİD'i o bölgede zayıflatmış bir güce neden saldırı düzenliyorsunuz?" diye sordu.

Cerablus operasyonunu Türkiye'nin daha önce başlatmak istediğini ancak yeterli uluslararası desteği alamadığı için yapamadığını hatırlatan Işık, "Bunun için defalarca ABD'li yetkililer ve koalisyon içinde yer alan diğer güçlerle görüşüldü. Türkiye amacını 'insancıl' diye açıklamıştı. Orada güvenli bölge oluşturarak Türkiye'deki Suriyeli mültecileri oraya taşıyacağını söylemişti. Ancak o zaman bu planı destek bulmadı" dedi.

"Türkiye'nin ilk andan itibaren işgal planı olduğu çok açıktı" diyen Işık, şunları söyledi: "Ama sanırım, Minbic operasyonundan sonra Türkiye'yi tamamen bu işin dışında tutmamak için Türkiye'nin desteklediği güçlerle birlikte, orada bir operasyon yapma onayını Türkiye koalisyon güçlerinden ya da koalisyon güçleri içindeki bazı devletlerden, özellikle de ABD'den aldı görünüyor. Ancak bu iş Türkiye'nin belirttiğinin dışına çıktığında ne olur, şimdiden kestirmek zor. Türkiye, uluslararası güçlerle bu işin pazarlığını yaptığında, o bölgenin güvenli bir bölgeye dönüştürülmesini ve Suriyeli mültecilerin orada barındırılmasını istiyor. Ama Türkiye'nin asıl hedefi bütünlüklü bir Kürt coğrafyasının oluşumunun önüne geçmek. Diğer taraftan, demokratik Suriye Güçleri ile birlikte hareket eden Bab Askeri Meclisi ile Cerablus Askeri Meclisi'nin o bölgeleri özgürleştirilmesini önlemektir. Aslında orada yürütülen bu aşamada bir işgal planıdır."

'IŞİD'İN BELİNİ KİM KIRDI?'

Gazeteci yazar Fehim Işık, Minbic operasyonu sonrasında IŞİD'in Cerablus'taki belinin kırıldığını belirtti, "IŞİD'liler son bir hafta içinde ailelerini Rakka'ya taşıdı. Cerablus’ta çok fazla sayıda IŞİD'e bağlı insan da kalmadı. Güç zaten zayıflamıştı. Alanları çok daraldı, hava operasyonlarına çok açık hedef. IŞİD'in belini kimin kırdığı çok açık. Bunu Demokratik Suriye Güçleri, YPG ve YPJ yaptı. Şimdi ise Türkiye, oraya kendi desteklediği gruplarla -ki içinde Sultan Murad diye bilinen Türkmen birliği de var- yapıyor" dedi.

'TÜRKİYE'NİN DESTEKLEĞİ GÜÇ İŞGALCİ OLACAKTIR'

Cerablus ve civarında Türkiye ve ileri sürdüğü grupları ile ortak hareket edebilecek tek bir yerel grup olmadığının altını çizen Işık, "IŞİD oradan gitse bile yeni gelecek olan Türkiye'nin desteklediği güç, işgalci olacaktır. Bir işgalci gücü oradan çıkartıp ikinci bir işgalci gücü getirdiğinizde bu bölgeyi özgürleştirdiğiniz anlamına gelmiyor" dedi. 

Işık, "Türkiye'nin desteklediği çeteler Cerablus'a yerleştiğinde ne olur? sorusuna şu yanıtı verdi: "Demokratik Suriye Güçleri kendilerine saldırı olmadığı müddetçe hep savunma pozisyonunda kaldı. Yeni işgalci, ÖSO'ya bağlı çete grupları saldırıya yönelirlerse, bu yeni bir çatışmayı gündeme getirir. Aslında Türkiye'de böyle bir şeyi arzuluyor. Bunun sonuçları da çok ağır olur."

TSK'nın Minbic'e yönelik saldırısına dikkat çeken Işık, "Siz IŞİD'e karşıysanız, IŞİD'i o bölgede zayıflatmış bir güce neden saldırı düzenliyorsunuz?" diye sordu.  

Türkiye'nin gidiş için açıkladığı 'insani amaçlar' ile yapmak istedikleri arasında fark var. Bu da gelecek günlerde tepki görecektir. Bu tepki karşısında Türkiye, bugün aldığı desteği alabilecek mi? Bunu hep birlikte göreceğiz. IŞİD çıkarıldıktan sonra orada işgalci pozisyonuna girip, çete gruplarını üzerinden yeni yayılmacı hedefler gütmeye başlarsa, Türkiye bunun altından kalkamaz. Bu Suriye'de politika değişikliğini yaptığı iddia ettiği bir dönemde, yeni bir batağın içine girmektir."